Посіви гречки можуть скоротитися вдвічі через імпорт з РФ

Четвер, 6 вересня 2018, 14:55
 

Посіви гречки в Україні у 2019 році можуть скоротитись через інтервенцію неякісної гречаної крупи з Росії.

Про це повідомляє Всеукраїнська аграрна рада.

Порівняно з показником 2017 року, наступного року посіви даної культури скоротяться аж у 4-5 разів.

"В минулому році з РФ завезли в Україну гречану крупу, яка по 9 показникам не відповідає нашим ДСТУ. Заїхав непотріб, яким травлять наш народ. Вже в цьому році площі під посівами гречки скоротилися майже вдвічі (до 100 тис га зі 184 тис га у 2017 році). І якщо не буде змін на краще, посіви гречки в Україні будуть скорочуватись дедалі більше", - зазначив учасник ГС "Всеукраїнська Аграрна Рада" Микола Малієнко.

Реклама:

Повідомляється, що Росія навмисно продає свою неякісну гречку на українському ринку за демпінговими цінами, які менші за собівартість якісної української крупи. Через це вітчизняні виробники, змушені знижувати ціни у відповідь, тим самим скорочуючи власну рентабельність. Таким чином, інтервенція російської крупи на український ринок знищує економічну мотивацію у вітчизняних аграріїв в подальшому вирощувати цю культуру.

Ряд членів ВАР, які вирощують гречку, вже заявили про те, що будуть скорочувати посівні площі під цією культурою, або зовсім відмовляться від її вирощування.

А тому замість того, щоб вирощувати власний продукт, Україна в майбутньому ризикує перетворитись на імпортера неякісної гречки з країни-агресора, яка планомірно збільшує об’єм своєї продукції на українському ринку.

Одним зі шляхів вирішення проблеми інтервенції неякісного російського продукту є закриття вітчизняних кордонів для імпорту гречаної крупи. Відповідне рішення стимулюватиме вітчизняного виробника.

В іншому випадку Україна ризикує і надалі скорочувати посіви гречки, яка є традиційним продуктом харчування для пересічного українця. Це при тому, що ще у 2000 році гречкою в Україні було засіяно близько 500 тис га, тобто вдесятеро більше, ніж планується у 2019 році.

Скорочення посівів гречки, у свою чергу, негативно позначиться на вітчизняній галузі бджільництва, оскільки заміні цій культурі як медоносу не існує.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: