НБУ – Боголюбову: Приватбанк націоналізували законно

Субота, 11 листопада 2017, 12:07

Рішення про націоналізацію Приватбанку, ухвалене в грудні 2016 року, є обґрунтованим і законним рішенням держави.

Про це заявили агентству "Інтерфакс-Україна" в Національному банку у відповідь на прохання прокоментувати повідомлення екс-власника банку Геннадія Боголюбова про можливий позов до міжнародного суду.

"Воно (рішення про націоналізацію – Ред.) реалізовано відповідно до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", - наголосили в прес-службі НБУ.

Днем раніше було оприлюднено копію повідомлення про претензії (notice of claim) Боголюбова, переданої згодом Кабінету міністрів.

Реклама:

Підписант зазначає, що, окрім громадянств України, Ізраїлю та Кіпру він має також громадянство Великобританії і висуває свої вимоги в рамках двосторонньої міжурядової угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій 1993 року, зберігаючи за собою право ініціювати арбітражне провадження у цій справі без подальшого повідомлення українського уряду.

Екс-власник Приватбанку вимагає від влади України відновити шляхом реституції його права на націоналізовану фінансову установу. Окрім прав на Приватбанк, заявник вимагає поновити його активи в банку, які були обмінені на акції додаткової емісії банку в рамках процедури bail-in.

Як альтернативну реституцію варіанту, Боголюбов готовий прийняти фінансову компенсацію його частки в Приватбанку до націоналізації, а також особистих коштів, що зберігаються у фінустанові.

Свої вимоги він аргументує тим, що він був позбавлений прав власності на банк у незаконний спосіб.

У прес-службі Міністерства фінансів наразі не прокометували цю публікацію, оскільки юристи не отримували відповідного офіційного документа.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Держава отримала 100% в його капіталі, а Приватбанк було докапіталізовано на 116,8 млрд гривень.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in та були обмінені на акції додаткової емісії банку.

У середині травня 2017 року Приватбанк залучив EY для проведення комплексного аудиту фінансової звітності та діяльності банку за 2016 рік.

EY підтвердила негативний балансовий капітал ПриватБанку за підсумками діяльності в 2016 році на рівні 0,7 млрд гривень, при тому, що Мінфін до звітної дати вже вніс до капіталу фінустанови 107 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!