Кабмін скасував реструктуризацію ОВДП

Середа, 9 серпня 2017, 12:50

Кабінет Міністрів вирішив скасувати операцію з репрофайлінгу облігацій внутрішньої державної позики в портфелі Національного банку.

Відповідне рішення прийняте на засіданні уряду 9 серпня.

"Мінфін і Національний банк не домовилися про репрофайлінг. Шкода, нам був необхідний цей ресурс", - повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман при поданні цього питання.

Реклама:

Як повідомлялося, 24 травня Кабмін схвалив репрофайлінг облігацій внутрішньої держпозики, які перебувають у портфелі Нацбанку.

Сам регулятор хоче виключити норму про можливість перегляду прибутковості держпаперів в разі істотного зростання інфляції.

Нацбанк - найбільший власник боргів уряду. На ранок 24 травня у власності НБУ перебували ОВДП на 377,9 млрд грн. Але під обмін нових паперів на старі підпадуть держоблігації на суму 221,6 млрд грн - це трохи більше половини портфеля НБУ (58,6%).

Репрофайлінг буде виглядати наступним чином. ОВДП номінальною вартістю 221,58 млрд грн і накопичений за ним купонний дохід на 7 млрд грн будуть обмінені на нові ОВДП номінальним обсягом 229 млрд грн.

Нові держоблігації будуть випускатися 40 окремими випусками. Вони будуть погашатися щорічно з 2025 по 2047 рік одним платежем (10 травня або 10 листопада).

Ставка відсоткового доходу встановлюється на рівні інфляції останніх 12 місяців плюс 1,5 процентного пункту.

Нагадаємо, народний депутат Віктор Пинзеник заявив, що реструктуризація державного боргу призведе до збільшення видатків - лише за цей рік очікується приріст боргів ще на 366 мільярдів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: