Нацбанк не згоден з умовами реструктуризації ОВДП

П'ятниця, 26 травня 2017, 10:00

Регулятор хоче виключити норму про можливість перегляду прибутковості держпаперів в разі істотного зростання інфляції.

Про це повідомляє Finclub.

"Ми будемо наполягати на тому, щоб цієї норми не було у фінальній версії документа", - заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Чурій пояснив, по якому принципу відбиралися папери для репрофайлінгу ОВДП.

Реклама:

"Наше завдання полягало в тому, щоб зробити погашення ОВДП рівномірним - приблизно по 13 млрд грн на рік. Якщо на якийсь рік вже було заплановано погашення в меншому обсязі, то ми не будемо перевипускати ці папери - вони будуть погашатися за планом", - сказав він. При відборі паперів фактор їх діючої ставки не враховувався.

У Нацбанку хочуть, щоб нові папери потрапили на вторинний ринок.

"Але поки інвесторів не дуже-то цікавлять навіть папери з фіксованою прибутковістю. Будемо дивитися", - сказав Чурій.

Як повідомлялося, 24 травня Кабмін схвалив репрофайлінг облігацій внутрішньої держпозики, які перебувають у портфелі Нацбанку.

Нацбанк - найбільший власник боргів уряду. На ранок 24 травня у власності НБУ перебували ОВДП на 377,9 млрд грн. Але під обмін нових паперів на старі підпадуть держоблігації на суму 221,6 млрд грн - це трохи більше половини портфеля НБУ (58,6%).

Репрофайлінг буде виглядати наступним чином. ОВДП номінальною вартістю 221,58 млрд грн і накопичений за ним купонний дохід на 7 млрд грн будуть обмінені на нові ОВДП номінальним обсягом 229 млрд грн.

Нові держоблігації будуть випускатися 40 окремими випусками. Вони будуть погашатися щорічно з 2025 по 2047 рік одним платежем (10 травня або 10 листопада).

Ставка відсоткового доходу встановлюється на рівні інфляції останніх 12 місяців плюс 1,5 процентного пункту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: