"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Провайдери повідомили, коли заблокують російські інтернет-ресурси

Середа, 17 травня 2017, 15:01

Українські інтернет-провайдери заявили, що для блокування російських інтернет-ресурсів, які підпали під санкції, потрібен час.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"План імовірно такий: пости з інформацією про альтернативу в ФБ на сторінках в соцмережах "Однокласники" і "ВКонтакте"; підготовка паркових сторінок з інформацією; зміна скриптів і навчання операторів; поетапний запуск для запобігання перевантаження вхідних ліній", - написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook директор провайдера "Ланет" Маріан Івасюк.

Як повідомляється, великі українські провайдери у вівторок неформально обговорили указ президента Петра Порошенка №133 від 15 травня про блокування доступу до ряду інтернет-ресурсів і зійшлися на думці про необхідність отримання додаткових роз'яснень від владних структур.

Реклама:

У свою чергу департамент кіберполіції Національної поліції України має намір виконувати рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про обмеження доступу до російських веб-ресурсів, в тому числі і соцмереж, в межах своїх компетенцій.

За даними телеком-оператора Vega, вона може заблокувати російські сервіси під санкціями через кілька днів

"В умовах стислих термінів і обмежених ресурсів оптимальний варіант - блокування запитів абонентів на рівні URL, IP, DNS і т.д. За попередніми оцінками це може зайняти кілька днів", - відзначили в Vega.

 Провайдер послуг кабельного телебачення та інтернет-доступу компанія "Воля" вважає, що виконання указу президента України про введення нових санкцій, зокрема, заборона доступу на території країни до сервісів Mail.ru і соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники", є трудомістким і ресурсовитратності процесом.

"Це санкційне рішення має безсумнівний вплив на більшість бізнес-процесів компанії, а також на відносини з абонентами, тобто безпосередньо впливає на відносини компанії з фізичними та юридичними особами", - повідомили в компанії. Провайдеру знадобиться час для узгодження подальших дій по виконанню даного указу.

"Процес виконання указу вже прийнятий в роботу фахівцями технічного і юридичного департаментів компанії. Ми детально оцінюємо ризики і наслідки, тому поки рано говорити про кінцеві терміни виконання указу", - наголошується в прес-релізі.

Згідно із заявою Служби безпеки України, вона разом з іншими правоохоронними органами розробляє зміни до законодавства України за механізмом блокування інтернет-ресурсів, що підпали під санкції.

"Згідно з рішенням Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України Служба безпеки разом з іншими правоохоронними органами розробляє зміни до законодавства України щодо механізму блокування відповідних інтернет-ресурсів. Значна частина інтернет-провайдерів уже має технічну можливість блокувати ці інтернет-ресурси", - зазначено в заяві.

Найбільший український оператор мобільного зв'язку "Київстар" заявив, що працює виключно в правовому полі України, на даний момент вивчає указ президента і готує технічні можливості його реалізації, утримавшись від інших деталей. Другий за величиною мобільний оператор "Vodafone-Україна" також заявив агентству про готовність виконати рішення про санкції, однак не зміг уточнити які-небудь подробиці.

Раніше повідомлялося, що найбільший оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком" у вівторок вже повідомив, що приступив до виконання указу президента про санкції.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції проти соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники", а також компаній "Мейл.ру", "Яндекс" і їхніх сервісів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: