Підвищення пенсійного віку є неминучим - МВФ

Субота, 22 квітня 2017, 13:30

Підвищення ефективного пенсійного віку є критично важливим для продовження співпраці України і Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен, повідомляє УНІАН.

"Пенсії дуже-дуже низькі, їх реальний розмір був зменшений інфляцією. Є необхідність їх збільшення, але це повинно відбуватися паралельно з параметричними змінами у пенсійній системі, які дозволять відновити фінансову життєздатність. Таким чином, так, підвищення низького віку виходу на пенсію, підвищення ефективного пенсійного віку - критично важливо", - заявив Томсен.

"Це дійсно питання, щодо якого відбуваються дискусії в контексті наступного перегляду (програми співпраці МВФ і України - ред.), щоб вийти на надійний план, як упоратися з цим у майбутньому. Таким чином, відповідь - так, пенсійна реформа - важлива частина наступного перегляду програми, і підвищення ефективного пенсійного віку є її (пенсійної реформи - ред.) частиною", - сказав Томсен.

Реклама:

За словами представника МВФ, пенсійна реформа була частиною програми співпраці України і Фонду від самого її початку, і кілька разів відкладалася.

"Україна має серйозні проблеми з пенсійною системою. Я думаю, що це другий за розміром дефіцит пенсійного фонду в світі. Це комплексна проблема. В Україні дуже велика кількість пенсіонерів по відношенню до кількості людей, які сплачують внески у пенсійний фонд, це співвідношення 1 до 1", - наголосив він.

Нагадаємо, згідно з текстом меморандуму між Україною та МВФ, пенсійну реформу необхідно прийняти до кінця квітня 2017 року. Вступити в силу вона повинна з 1 січня 2018 року.

МВФ заявив, що Україна не може дозволити собі баритися із всеосяжною пенсійною реформою, у тому числі шляхом підвищення ефективного пенсійного віку.

В свою чергу, прем'єр-міністр Гройсман запевнив, що у пенсійній реформі, яку Кабінет міністрів подасть на розгляд парламенту, немає жодного параметра про підвищення пенсійного віку.

Міністр фінансів Олександр Данилюк підтвердив, що Україна не отримає наступного траншу кредиту Міжнародного валютного фонду без проведення пенсійної реформи. Пізніше він заявив, що законопроект про пенсійну реформу може бути внесений у парламент впродовж одного-двох місяців.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, Україна на 99% узгодила пенсійну реформу з місією Міжнародного валютного фонду.

Голова місії МВФ Рон ван Роден написав колонку в ЕП, в якій заявив, що вважає передчасним введення накопичувальної пенсійної системи в Україні. Він зазначив, що підвищити пенсійне забезпечення українців може тільки проведення повноцінної пенсійної реформи, яка включає скорочення припливу нових пенсіонерів і збільшення числа громадян, які платять внески до Пенсійного фонду.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко прокоментував колонку голови місії МВФ, назвавши представника фонду "жахливим непрофесіоналом".

Про ключові моменти пенсійної реформи від уряду Гройсмана читайте у статті ЕП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: