Без траншів МВФ ми не зможемо погасити держборг - Томаш Фіала

Понеділок, 30 січня 2017, 09:33

Без траншів Міжнародного валютного фонду золотовалютні резерви України почнуть танути, і розпочнеться спіраль, яка була в січні-лютому 2015 року, коли курс валюти не можна було зупинити.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.

"Реформи дуже не хочеться робити, але їх треба робити. Так, якщо подивитися на графік погашення зовнішнього боргу, то завдяки реструктуризації приватного держборгу 2016 рік був найлегшим. З кожним наступним роком витрати на погашення боргу будуть рости. Рік виборів - 2019 - піковий в цьому плані", - відзначає глава Dragon Capital.

За словами Фіали, протягом цих трьох років (2017-2019) Нацбанк, Мінфін, держбанки і "Укрзалізниця" повинні виплатити 14 млрд доларів за зовнішніми боргами, з урахуванням відсотків.

Реклама:

"У золотовалютних резервах у нас зараз 15,5 млрд. дол. З цих 15,5 млрд чистий резерв - 4 млрд дол., решта - це гроші МВФ", - нагадав Фіала.

Крім того, за його словами, в минулому році державний борг виріс до 72 млрд дол. через націоналізацію Приватбанку.

"Так, близько 46 млрд дол. становитиме зовнішній борг, ще близько 4 млрд дол. - внутрішній валютний борг. Ще 22 млрд дол. в еквіваленті гривневого боргу - це в основному ОВДП, включаючи ті 107 млрд грн., які були випущені для капіталізації Приватбанку", - пояснив він.

Фіала підкреслив, що без траншів МВФ Україна не зможе погасити держборг.

"Не зможемо. Навіть до президентських виборів не зможемо дійти. Без траншів резерви почнуть танути. Ринки та населення будуть цей тренд "розігрівати", і почнеться спіраль, яка у нас була в січні-лютому 2015 року, коли курс не можна було зупинити. Тому президент і уряд, якщо вони хочуть бути переобраними, повинні працювати з МВФ і збільшувати подушку резервів перед 2019 роком", - підсумував він.

Як відомо, 4-й транш кредиту в розмірі 1 млрд доларів Україна очікує одержати в лютому. У підсумку, із загальної суми 4-річні кредити на 17,5 млрд доларів, Україною буде отримано 8,6 млрд доларів.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що очікує наступний транш від МВФ на початку лютого.

У вересні 2016 року МВФ схвалив надання Україні 3-го траншу в розмірі 1 млрд доларів.

Як повідомлялося, для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно провести пенсійну реформу, скоротити кількість держслужбовців і бюджетників, скасувати "спрощенку" і відкрити земельний ринок. 

Читайте також: Ринок землі, пенсійна реформа, скасування "спрощенки". Чого чекає МВФ від України в 2017.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!