НАБУ розслідує виведення з "Укрнафти" 7,7 мільярда через компанії Коломойського

Понеділок, 31 жовтня 2016, 11:21

Національне антикорупційне бюро почало розслідування за фактом формування дебіторської заборгованості компанії "Укрнафта" в розмірі 7,745 млрд гривень за договорами на продаж сирої нафти.

Про це йдеться в визначеннях Солом'янського районного суду Києва від 11 жовтня.

Відомості за даним фактом було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 вересня.

Зокрема, мова йде про дебіторську заборгованість за відвантажену за результатами аукціонів сиру нафту на адресу товариств з обмеженою відповідальністю "Галнафта", "Техтрейд Груп", "Гарант-УТН", "ТД Прикарпаттянафтотрейд" і "Котлас" (всі - Харків).

Реклама:

Слідство вважає, що посадові особи вищезазначених підприємств шляхом змови з посадовими особами "Укрнафти", "Укртатнафти" і "НПК-Галичина" заволоділи нафтою на суму 7,745 млрд гривень.

Як повідомлялося, в липні "Укрнафта" подала в суд 6 позовних заяв з проханням зобов'язати ТОВ "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Техтрейд груп", "Галнафта", "Гарант-УТН" погасити перед нафтовидобувною компанією заборгованість в загальній сумі 7,587 млрд гривень.

Зокрема, "Укрнафта" подала в суд 2 позови з проханням стягнути з ТОВ "Торговий дім "Прикарпаттянафтотрейд" 1,324 млрд гривень і 487,8 млн гривень (сумарно 1,811 млрд гривень).

Компанія просить суд стягнути з ТОВ "Котлас" 2,702 млрд гривень, ТОВ "Галнафта" - 1,321 млрд гривень, ТОВ "Техтрейд Груп" - 1,104 млрд гривень, ТОВ "Гарант-УТН" 648,7 млн гривень.

Суди першої інстанції задовольнили 2 позови "Укрнафти" і зобов'язав компанію "ТД Прикарпаттянафтотрейд" і "Гарант-УТН" погасити свою заборгованість в сумі 1,324 млрд гривень і 648,7 млн гривень відповідно.

У лютому 2016 року Державна Фіскальна служба почала досудове розслідування за підозрою в штучному формуванні дебіторської заборгованості "Укрнафти".

За даними ЗМІ, власниками зазначених в судових рішеннях компаній є офшори, які пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Зокрема, вони фігурували в справі про виведення 1,8 млрд доларів з "Приватбанку" за фіктивними контрактами в 2014 році.

Чистий збиток "Укрнафти" за 2015 рік становить 4,9 мільярда гривень.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтовидобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: