Суд не дозволив поліції перевірити офшори Фурсіна-Льовочкіна у справі Каськіва

Середа, 31 серпня 2016, 11:53

Суд відмовив слідчому Національної поліції у доступі до документів компаній "Agrama Investments Limited", "Levidi Ventures Limited", "Macnamara Holdings S.A." та "Lerden Industry Inc.", щодо відкриття та користуваннями рахунками у банку AS "Trasta Komercbanka" (Латвія).

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 7 червня, пишуть "Наші гроші".

Клопотання подано у рамках кримінального провадження від 25 листопада 2013 року щодо службових осіб Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами і ДП "Державна інвестиційна компанія", яких підозрюють у розтраті і привласненні державних коштів.

Як пише видання, розтрата коштів відбулася через ДП "Державна інвестиційна компанія", яке дало позики приватним компаніям.

Реклама:

Зокрема, ТОВ "Торговий Дім "Борисфен" отримало 95,55 млн грн позики для національного проекту "Якісна вода", ТОВ "Боржава Резорт" - 165 млн грн для нацпроекту "Олімпійська Надія - 2022".

У подальшому з метою привласнення і відмивання коштів ТД "Борисфен" перерахувало 9,77 млн дол компанії "Korsk Enterprises LTD" (Кіпр) за придбання українських фірм ТОВ "Аква Інвест Груп" і ТОВ "Джерела Поділля".

Кіпрська компанія "Korsk Enterprises LTD" перерахувала отримані кошти ще іншим компаніям - "Yonkers Marketing LTD" (Кіпр) та "Barrons Limited" (юрисдикція невідома).

Щоб з’ясувати кінцевого отримувача коштів, слідчий Нацполіції хотів отримати доступ до інформації про банківські рахунки компаній "Agrama Investments Limited" (Кіпр), "Levidi Ventures Limited" (Кіпр), "Macnamara Holdings S.A." (Віргінські острови) та "Lerden Industry Inc." (Віргінські острови).

Власником "Levidi Ventures Limited" (Кіпр) є Іван Фурсін. Це видно зі структури власності "Місто Банку", що опри оприлюднена на сайті банку.

Офшори "Macnamara Holdings S.A." та "Lerden Industry Inc." пов’язують з тим же Іваном Фурсіним, а також Сергієм Льовочкіним, екс-головою адміністрації президента Януковича.

Однак суд у клопотанні відмовив, оскільки вирішив, що це кримінальне провадження має розслідуватися Національним антикорупційним бюро.

Вищезгадане кримінальне провадження порушено за ст.191, 209, 364, які після внесення змін до Кримінального процесуального кодексу опинилися у підслідності Національного антикорупційного бюро.

У грудні 2015 року прийнято зміни до Кримінального процесуального кодексу і було вирішено, що старі корупційні справи залишаться у підслідності ГПУ.

Всього, за даними слідства, всього по схемах з кредитами з Держінвестпроекту на чолі з Владиславом Каськівим було виведено щонайменше 259,2 млн грн. державних коштів.

В Україні кошти відмивались через понад 30 компаній, які мали рахунки в "Місто Банку" Івана Фурсіна.

Як відомо, 18 серпня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання на території Республіки Панама Каськіва за розкрадання та інші службові злочини. Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що Каськів був затриманий в Панаміпри спробі в'їхати на територію Коста-Ріки.

Генпрокуратура передала МЗС для направлення до Панами клопотання щодо екстрадиції Каськіва.

25 березня глава МВС Арсен Аваков заявив, що Каськів оголошений в розшук.

У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

Детальніше про кар'єру Каськіва можна почитати за посиланням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: