Fitch погіршило кредитні рейтинги рекордної кількості країн

Четвер, 7 липня 2016, 14:02

За перші шість місяців 2016 року Fitch знизило кредитні рейтинги 15 країн, що для агентства є рекордним піврічним показником.

Про це пише РБК з посиланням на повідомлення Fitch.

Агентство відзначає, що рекорд зі зниження рейтингів пов'язаний з негативним впливом низьких сировинних цін на економіки, що розвиваються.

Велика частина країн, рейтинг яких знизило агентство, - це держави Близького Сходу і Африки, пише Reuters.

Реклама:

На африканські та близькосхідні держави припадає 10 з 22 негативних прогнозів, які зробило агентство (зокрема, в квітні був знижений рейтинг Саудівської Аравії).

Зі зниженням рейтингу зіткнулися сім з десяти держав, найбільш залежних від сировини. Причина зниження рейтингів в тому, що фінансова система ряду держав-експортерів сировини поки не пристосувалася до низьких цін.

Агентство відзначає, що, на відміну від 2011 року (тоді за весь рік було знижено 20 рейтингів, зараз мова йде про шість місяців), коли був зафіксований попередній рекорд зі зниження рейтингів, зараз велика частина знижень пов'язана з країнами зі спекулятивними рейтингами.

Крім того, агентство знизило кредитний рейтинг Великобританії на один щабель після рішення країни на референдумі про вихід з Євросоюзу (з АА + до АА з негативним прогнозом).

У сьогоднішній заяві керівник Fitch Джеймс Маккормак зазначив, що для регіону значення Brexit "складно переоцінити".

На думку Fitch, успіх прихильників Brexit на референдумі робить більш імовірним сценарій, при якому євроскептики в інших європейських країнах отримають більше підтримки.

Fitch відзначає що нинішній політичний фон в Європі може мати негативний вплив на суверенні рейтинги, а бюджетна консолідація може відійти на другий план в списку пріоритетів.

Як зазначає Financial Times, число знижень кредитних рейтингів двома іншими великими агентствами також близько до рекордних.

Агентство Moody`s знизило 24 кредитних рейтинги, а Standard & Poor`s зробив 16 негативних рейтингових дій (більше було лише один раз, у 2011 році).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: