Роллінс: "Укрнафта" не витримає ціну на нафту нижче 25 доларів

Середа, 10 лютого 2016, 10:37

Глава "Укрнтафта" Марк Роллінс впевнений, що якщо ціна на нафти впаде нижче 25 доларів за барель компанія почне руйнуватися.

Про це він заявив в інтерв'ю "ЕП".

"За умови падіння ціни на нафту до 25 доларів за барель, ми можемо працювати майже "в нуль". Це при повній відмові від капітальних інвестицій. Але певні капітальні інвестиції компанія все-таки змушена робити. В іншому випадку компанія почне руйнуватися", - зазначив Роллінс.

За його словами, певний мінімум, який необхідно вкладати для підтримки основних фондів в робочому стані становить від 900 млн до мільярда гривень.

Реклама:

"Ми можемо дозволити собі реалізувати дану програму капіталовкладень тільки при ціні на нафту приблизно тридцять доларів за барель. Але, як ви бачите, ціни на нафту зараз нижче цього рівня, і не виключено, що вони можуть впасти ще нижче", - говорить глава компанії.

Відповідаючи на питання про подальші зміні цін на нафту, Роллінс зазначив, що поточна ціна на нафту нежиттєздатна протягом довгого періоду.

"Якби я знав, я був би дуже багатий (посміхається). Цілком очевидно, що поточна ціна на нафту нежиттєздатна протягом довгого періоду. Питання в тому, що значить довгий період. Рік, два, три? Або всього лише півроку? Іранці, які виходять на ринок, це теж окреме питання. Безліч країн, які залежать від нафти, і нафтові компанії в даний момент втрачають гроші на цьому", - пояснив він.

Крім того, за словами Роллінса представлений бюджет компанії також довелося переглянути з урахуванням падіння цін на нафту.

"Спочатку бюджет був розрахований на 43 долара за барель. Такі ціни були в другій половині минулого року. З урахуванням такої ціни у нас був би цілком непоганий бюджет. Можна було виділити в чотири-п'ять разів більше коштів на інвестиції, ніж в минулому році. На буріння свердловин, розвідку, пошук ресурсів, лагодження зламаного обладнання, яке зараз в поганому стані", - підсумував він.

Як відомо, 10 лютого вартість квітневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш сорту Brent на лондонській біржі ICE Futures зросла на 2,54%, перевищивши позначку в 31 доллар - до 31,09 долара за барель.

Березневі ф’ючерси WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) ростуть на 2,38% і торгуються орієнтовно на рівні 28,6 долара за барель нафти.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: