Прибутковість готелів Києва впала на 40%

Понеділок, 9 лютого 2015, 13:51

Готелі Києва всіх категорій у 2014 році відчули зниження туристичної та бізнес-активності: заповнюваність в середньому знизилася з 55% на початок року до 30% до кінця року, прибутковість знизилася на 40%.

Такі дані містяться в огляді готельної нерухомості столиці за підсумками минулого року міжнародної консалтингової компанії Colliers International, оприлюдненій в понеділок.

Експерти відзначають, що найбільш фінансово стійкими в поточних умовах виявилися готелі, вартість номерів яких прив'язана до іноземної валюти.

Переважно це готелі категорії "5 зірок" і якісні готелі категорії "4 зірки".

Реклама:

"Внаслідок нестабільної економічної і політичної ситуації в Україні і напружених відносин з Росією туристи з Росії, що раніше складали значну частину туристичного потоку, звели кількість ділових і туристичних поїздок в нашу країну до мінімуму. У той же час істотно скоротилося число відвідувачів готелів як з інших країн, так і інших регіонів України", - цитується в повідомленні керуючий директор "Colliers International в Україні" Олександр Носаченко.

За даними компанії, в середньому запитувана вартість номера в євро станом на кінець 2014 року порівняно з початком року в готелях категорії "5 зірок" практично не змінилася, а в готелях категорій "4 зірки" і "три зірки" знизилася на 35% і 39% відповідно.

На кінець 2014 року середня запитувана вартість номера становила 348 євро в готелях категорії "5 зірок", 112 євро (2,158 тис. грн) - у готелях категорії "4 зірки" і 56 євро (1,079 тис. грн) в готелях "3 зірки".

Фактична середня вартість проданого номера в день (ADR) була істотно нижчою від заявленої вартості стійки за рахунок знижок і різних програм лояльності.

Так, в готелях категорії "5 зірок" середня вартість проданого номера становила 150 євро, "4 зірки" - 1,200-1,300 тис. грн, "3 зірки" - 550-600 грн.

Крім того, як відзначають в консалтинговій компанії, незважаючи на брак якісних бюджетних готелів, активного розвитку сегмента бюджетних готелів в 2015 році не очікується.

До відкриття в 2015 році заявлено три готелі категорії "4 зірки" - Renaissance Kiev Hotel (173 номери), Indigo (240 номерів), Saint Petersburg (50 номерів).

Також очікується відкриття двох готелів категорії "3 зірки" - Aloft Kiev (320 номерів), Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska (199 номерів).

У Colliers International також відзначають наявність ризиків перенесення термінів виходу цих готелів на ринок до стабілізації економічної та політичної ситуації в Україні та на ринку готельної нерухомості, зокрема.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: