"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Еттінгер і Європа визначилися щодо "Південного потоку"

П'ятниця, 27 червня 2014, 09:04

Проект "Південний потік" має бути заморожений, а Європі слід зміцнювати співпрацю з США, Канадою та Японією, що сприяють формуванню інтегрованого енергоринку.

Про це заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, пишуть "Весті.Економіка".

"Свіжі інвестиції в нову інфраструктуру, що забезпечуються головними постачальниками, повинні спрямовуватися на формування внутрішнього ринку і правила здорової конкуренції. Ось чому ми говоримо, що проект "Південний потік" повинен бути відкладений до тих пір, поки його реалізація не буде приведена у відповідність із законодавством ЄС. Більше того, проектом повинна бути дана нова оцінка у світлі пріоритетів енергетичної безпеки ЄС", - сказав Еттінгер.

Єврокомісар зазначив, що Європа повинна включити Україну, Молдову і Західні Балкани у свою стратегію енергетичної безпеки, при цьому підтримуючи реверсні поставки.

Реклама:

Водночас, ЄС сподівається, що Європа підвищить її енергетичну безпеку.

"У найближчі роки, СПГ стане важливим елементом, і ми повинні поліпшити використання наших нинішніх і майбутніх можливостей регазифікації. Нам також потрібно зміцнення відносини з Норвегією", - сказав Еттінгер.

Торік обсяг споживання газу в Європі становив 541 млрд куб. м, імпортовано було 253 млрд куб. м.

При цьому поставки "Газпрому" до Європи (включаючи Туреччину) торік досягли 161,1 млрд куб. м, тобто частка "Газпрому" на європейському ринку газу зросла до 29,9%, а більша частина поставок все ще здійснюється через територію України.

Як повідомлялося,  уряд Болгарії заявив, що при створенні компанії "Південний потік Болгарія" за рішенням уряду в 2010 році закони ЄС не порушувалися.

Нагадаємо, 24 червня ухвалено остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу "Південний потік" на території Австрії, який планується прокласти по дну Чорного моря в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!