"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд Болгарії: проект "Південний потік" не порушує законодавство ЄС

Четвер, 26 червня 2014, 09:32

При створенні компанії "Південний потік Болгарія" за рішенням уряду в 2010 році закони ЄС не порушувалися.

Про це йдеться в заяві болгарського уряду, офіційно переданому в Європейську комісію (ЄК), повідомила урядова прес-служба.

У документі також підкреслюється, що при створенні компанії "Південний потік Болгарія" за рішенням уряду в 2010 році закони ЄС не порушувалися, пише "ИТАР-ТАСС".

Дана заява була підготовлена у зв'язку із запитом ЄК від 3 червня 2014 року, в якому виражалися побоювання можливого порушення законодавства ЄС у зв'язку з визначенням спільної компанії "Південний потік Болгарія" оператором і власником газопроводу.

Реклама:

Раніше у зв'язку із запитом ЄК прем'єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі розпорядився призупинити всі роботи по проекту.

На думку єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера, будівництво газопроводу має бути призупинено, "поки не буде забезпечено його відповідність нормам ЄС".

Єврокомісія в листопаді минулого року почала вивчення угод між Росією та південними країнами ЄС щодо будівництва "Південного потоку" на предмет їх відповідності нормам третього енергопакету ЄС, які Росія вже опротестувала в СОТ.

Третій енергопакет, затверджений ЄС у 2009 році, передбачає, що одна компанія не може одночасно бути і власником газопроводу, і продавцем газу. Єврокомісія намагається таким чином розділити бізнес з продажу і транспортування газу.

Місяць тому Єврокомісія висунула ще одне звинувачення проти "Південного потоку", заявивши про "наявність сумнівів" у відповідності з нормами ЄС тендера на будівництво газопроводу в Болгарії, який виграв консорціум болгарських компаній на чолі з російським "Стройтрансгаз".

На думку президента Австрії Хейнца Фішера, "проект "Південний потік", якщо дивитися по справі, доцільний і корисний.

Нагадаємо, 24 червня ухвалено остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу "Південний потік" на території Австрії, який планується прокласти по дну Чорного моря в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!