У Китаї стався перший в історії корпоративний дефолт

П'ятниця, 7 березня 2014, 11:31

Китайський виробник сонячних батарей компанія Chaori Solar не змогла вчасно виплатити заборгованість за випущеними облігаціями.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на Bloomberg.

Це перший випадок корпоративного дефолту в історії ринку цінних паперів КНР.

З 89 мільйонів юанів заборгованості за облігаціями Chaori Solar змогла заплатити лише 4 мільйони (65,3 тис доларів). Фірма збирається продати деякі свої зарубіжні активи, щоб знайти гроші на погашення заборгованості.

Реклама:

Chaori Solar відчувала серйозні труднощі протягом цілого року. П'ятирічні облігації компанії торгувалися з дохідністю в 22% річних перед тим, як торги паперами були припинені 8 липня 2013. Первісна ставка за ними становила близько 9%.

Аналітики вважають, що банкрутство може стати першим в довгому ланцюгу і порівнюють банкрутство шанхайської компанії з крахом інвестбанку Bear Stearns в США в березні 2008 року, що стало сигналом до розвитку глобальної кредитної кризи.

Останнім часом через ризик дефолтів вартість запозичень на китайському ринку зростає. Особливо це стосується галузей економіки з надлишковими потужностями, наприклад, сонячну енергетику, металургію і суднобудування.

Компанії, що працюють з поновлюваними джерелами енергії, в 2013 році випустили облігації на 8,1 мільярда доларів. Рекорд був встановлений в 2012 році, коли випуск становив 9,6 мільярда доларів. За останні три дні корпорації країни відклали розміщення облігацій більш ніж на мільярд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!