Інфляція в Китаї продовжує сповільнюватися

Понеділок, 10 березня 2014, 09:42

Темпи зростання споживчих цін у Китаї в лютому сповільнилися до 2% з 2,5% в січні.

Ціни виробників за цей же період знизилися на 2%, прискоривши падіння на 1,6% у січні, повідомляють "Вести.ru".

Як наголошується, рівень цін виробників знижується практично без пауз вже два роки, а лютневе падіння виявилося найістотнішим за останні 7 місяців.

Існують два фактори, які сприяють зниженню цін: скорочення споживчого попиту і надлишок виробничих потужностей у багатьох секторах економіки, що загострює конкуренцію і зменшує рентабельність багатьох компаній.

Реклама:

Найгостріше ця проблема стоїть на ринку будівельних матеріалів, сонячних батарей і сталі. 7 березня компанія з виробництва сонячних батарей Chaori Solar Energy Science & Technology не змогла виконати виплату відсотків за своїми борговими зобов'язаннями. Таке в Піднебесній відбулося вперше з 1997 року, пише видання.

Тим часом кількість публічних нефінансових компаній, заборгованість яких по відношенню до власного капіталу перевищує 200%, з 2007 року зросла в Китаї на 57%.

Уповільнення швидкості росту цін говорить про охолодження другої за розміром економіки світу. Додатковий фактор занепокоєння - зниження обсягів експорту.

Експорт з Китаю в лютому впав на найбільшу величину з початку фінансової кризи. Другий компонент торгівлі - імпорт - зріс на 10,1%, в ​​результаті чого дефіцит торгового балансу досяг максимумів за 2 роки в 23 млрд доларів.

За підсумками минулого року темпи зростання ВВП становили 7,7%. Найслабкіша динаміка спостерігалася в 1990 році, коли приріст становив лише 3,8%.

Прем'єр Держради КНР Лі Кецян заявив, що темпи зростання цього року опиняться в районі 7,5%. За прогнозами Міністерства фінансів Китаю, динаміка приросту ВВП може виявитися ще нижче, приблизно 7 - 7,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!