Думка експерта: Обсяг промвиробництва скоротився на 5% через негоду

П'ятниця, 18 жовтня 2013, 19:11

У вересні обсяг промислового виробництва скоротився на 5,6% через негоду.

Таку думку "Економічній правді" висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

"Дані щодо сільгосп виробництва за вересень припускають, що випуск в секторі різко скоротився, оскільки через дощі перервалася збиральна кампанія багатьох пізніх культур, у тому числі кукурудзи, картоплі та цукрових буряків", - вважає експерт.

За її словами, затримка збиральної кампанії також негативно позначилася на обсягах виробництва харчової промисловості, що стало однією з причин погіршення динаміки промвиробництва в минулому місяці поряд з подальшим зниженням виробництва в металургії (-5,2% проти -2,4% у серпні) і машинобудуванні (-16% проти -15%).

Реклама:

Вона також зазначила, що ці негативні фактори були частково компенсовані поліпшенням у торговельних відносинах з Росією і позитивним календарним ефектом.

"Викликане дощами падіння обсягів виробництва в сільському господарстві, ймовірно, негативно позначилося на динаміці ВВП. З урахуванням вересневих даних, падіння реального ВВП могло прискоритися до -2% у 3 кварталі в порівнянні з -1,3% у 2 кварталі", - заявила Бєлан.

Вона також висловила думку, що погіршення повинно бути тимчасовим, так як агро-господарства прискорили збиральну кампанію в жовтні, в той час як волога погода практично не позначилася на обсязі врожаю.

"Таким чином, ми зберігаємо наш річний прогноз зростання реального ВВП на рівні -0,7%, очікуючи, що потенційне погіршення в 3 кварталі повною мірою компенсується більш високим темпом зростання в 4 кварталі, а також зберігаємо прогноз на 2014 на рівні +1,5%", - підкреслює експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: