Банки збираються знизити витрати при продажі майна боржників

П'ятниця, 17 травня 2013, 09:09

У банках шукають способи знизити занадто високий, на їх думку, розмір винагороди компаній, що займаються реалізацією арештованого майна боржників.

Зараз плата за їхні послуги досягає 15% від вартості майна, що призводить до значних втрат як боржника, так і його кредитора – банку, пише "Комерсант-Україна".

Щоб зменшити розміри цих втрат, робоча група Незалежної асоціації банків України за рішенням квітневого засідання НБУ з представниками 20 банків вже розробила проект змін до закону "Про виконавче провадження".

Як пише видання, в законопроекті запропоновано вирішити цю проблему так, що всі "витрати на організацію і проведення публічних торгів, аукціонів або реалізацію майна боржника на умовах комісії з урахуванням винагороди спеціалізованих організацій за надані послуги" будуть обмежені рівнем в 5% від вартості майна, що продається.

Реклама:

Зараз плата за послуги спецорганізацій не підпадає під ліміт, тому завищується.

Крім того, банкіри пропонують відмовитися від стягнення виконавчого збору у розмірі 10% з сум, отриманих в результаті примусового продажу заставного майна боржника (збір залишиться при продажу звичайного майна).

Зараз виконавчий збір оплачується не банком, а примусово стягується з боржника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!