З червня Україна зможе торгувати ф'ючерсами на пшеницю на Чиказькій біржі

Четвер, 19 квітня 2012, 10:12

Торгівля ф'ючерсними контрактами на причорноморську пшеницю на Чиказькій товарній біржі розпочнеться 6 червня.

Про це оголосив 18 квітня оператор американських товарно-сировинних бірж CME Group, пише "Комерсант-Україна".

Контракт буде оформлюватися в доларах США, а його розмір становитиме від 136 тонн (близько 5 тис бушелів).

Доставка буде здійснюватися з портів України (Іллічівськ, Одеса, Южний, Севастополь, Миколаїв), Росії (Новоросійськ, Туапсе, Таман) і Румунії (Констанца).

Реклама:

Сьогодні більше ніж будь-коли світ розраховує на Чорноморський регіон у виробництві пшениці і інших зернових для задоволення зростаючої світової потреби в їжі, заявив керівник департаменту сільськогосподарської продукції та альтернативних інвестицій CME Group Тім Андресен.

За даними CME, на Чорноморський регіон припадає понад 20% з 140 млн тонн пшениці, які щорічно експортуються по всьому світу.

У 2011/12 маркетинговому році регіон має всі шанси посісти друге місце з експорту зерна в світі, поступившись лише США.

Ф'ючерси на пшеницю повинні стати інструментом хеджування ризиків для українських аграріїв, заявляв міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час підписання меморандуму з СМЕ в 2011 році.

"Це повинно підвищити інтерес інвесторів до українського аграрного ринку, так як торгівля ф'ючерсом допоможе хеджувати локальні ризики, і ми побачимо набагато більше угод", - погоджується аналітик Renaissance Capital Костянтин Фастовець.

Через рік після початку торгів ф'ючерсом на пшеницю на біржу можуть бути допущені також такі культури, як кукурудза, соняшникова олія та ячмінь, розповіло високопоставлене джерело у департаменті економічного розвитку і аграрного ринку Мінагрополітики.

Втім, скористатися новим механізмом зможуть далеко не всі.

"Для торгівлі на біржі компаніям необхідні контракти з брокерами, що далеко не кожному по кишені. Крім того, багато компаній не бачать необхідності це робити - спочатку необхідно буде провести певну освітню програму серед аграріїв. Швидше за все, цим інструментом не стануть користуватися дрібні аграрії", - говорить керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства AAA Марія Колесник.

Великі холдинги, укладаючи контракти на продаж української пшениці, вже зараз орієнтуються на ціни ф'ючерсів на американську пшеницю на Чиказькій фондовій біржі, зазначає Колесник.

"Але якщо ціни на біржі змінюються, наша пшениця може виявитися дешевше американської, і компанії отримають менше прибутку. Тепер компанії зможуть знизити ці ризики", - зазначає Колесник.

Генеральний директор "Нібулона" Олексій Вадатурський каже, що його компанії тепер буде зручніше торгувати.

"Ми зможемо знизити власні ризики за рахунок нового механізму", - відзначає Вадатурський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: