"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Жеваго звернувся до суду, бо експорт електроенергії віддали Ахметову

Середа, 28 грудня 2011, 16:22

Білоцерківська ТЕЦ звернулася до господарського суду Києва з проханням визнати неправомірним рішення НЕК "Укренерго" від 14 грудня щодо доступу до перетину міждержавних ліній електропередач для експорту електроенергії в 2012 році.

Про це "Економічній правді" повідомили в Білоцерківській ТЕЦ.

Компанія також просить суд визнати незаконним та скасувати рішення аукціонної комісії "Укренерго" про відхилення заявки БТЕЦ на участь в аукціоні на право експортувати електричну енергію з 01 січня до 31 грудня 2012 року.

Нагадаємо,14 грудня ДТЕК Ахметов отримала майже монопольну можливість продавати струм до Європи, а Білоцерківську ТЕЦ, яка контролюється Жеваго, не допустили до аукціону.

Реклама:

"Укренерго" аргументувала своє рішення тим, що зовнішньоекономічний контракт компанії не був узгоджений з нею в частині технічного висновку. Також НЕК заявила, що однією з основних причин недопуску БТЕЦ до торгів була відсутність європейського ідентифікаційного коду (EIC), необхідного для експорту електроенергії.

Як повідомив "ЕП" представник БТЕЦ, компанія має інформацію від європейських контрагентів стосовно того, що відсутність персонального EIC коду не є перепоною для експорту електроенергії з України до Угорщини, "тим паче не може бути причиною не допуску до аукціону".

"Наприклад, угорський системний оператор MAVIR за згодою "Укренерго" створив універсальний EIC код для всіх контрагентів, що експортують електроенергію з Української сторони. Даним універсальним кодом може користуватись будь-який український експортер е/е до Угорщини", - запевняють в БТЕЦ.

Для ідентифікації української електроенергії використовується універсальний EIC код "15X-UKRAINE----W".

"Варто припустити, що для експорту електроенергії в напрямку Угорщини персональний EIC код експортера не потрібен, а "Укренерго" чомусь оприлюднює для учасників аукціону зайві вимоги, про котрі тільки певні учасники були попереджені заздалегідь", - заявляє Білоцерківська ТЕЦ.

"Окрім того, жоден нормативний документ ЄС та України не зобов'язує учасників українського ринку електроенергії мати EIC коди. А якщо вже опиратись на європейську практику, тоді варто було б хоча б гармонізувати правила проведення аукціонів на перетин з аналогічними правилами в Угорщині, Румунії, Словаччині чи Польщі", - переконані в Білоцерківську ТЕЦ.

Білоцерківська ТЕЦ контролюється майже єдиним опозиційним олігархом Костянтином Жеваго.

Як писала "Економічна правда", 14 грудня "Укренерго" продала двом компаніям Ріната Ахметова та державній "Укрінтеренерго" доступ до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі для експорту в 2012 році електроенергії.

Загалом продано потужність в 2,380 тис МВт за 220 тис гривень.

У 2011 році єдиними експортерами української електроенергії були ДТЕК і "Укрінтеренерго". Загалом же, за 11 місяців цього року експорт електроенергії зріс на 57% до 5,7 млрд КВтгод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!