"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметову знову віддали експорт електроенергії

Ахметову знову віддали експорт електроенергії

Четвер, 15 грудня 2011, 12:10 -
Ахметов отримав майже монопольну можливість продавати струм до Європи. Єдиний його конкурент – державна "Укрінтеренерго", для годиться, отримала невеликі обсяги збуту в Білорусь. Конкуренцію Ахметову хотів скласти Жеваго, проте його до аукціону не допустили.

Якщо відкинути найбільш поширену версію про те, що конкурси моделюються спеціально під Ріната Ахметова, то останнім часом мільярдеру неабияк щастить. Його компанія отримала в концесію на 49 років найбільші державні вугледобувні підприємства: "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". Бізнесмен поглинув столичного монополіста - "Київенерго" і завершує угоду з приватизації 45,1% акцій генерації "Західенерго". На черзі приватизація 25% "Дніпроенерго" та 30,59% "Донецькобленерго".

Цього ж разу Ахметову пощастило з експортом електроенергії.

Зокрема Національна енергетична компанія "Укренерго" 14 грудня на річному аукціоні розіграла всі потужності України з експорту електроенергії. Технічною мовою, це доступ до перетину міждержавних ліній електропередач для експорту електроенергії в 2012 році потужністю 2,380 тис. МВт.

В результаті, усі найбільш привабливі напрями отримали компанії, які входить до холдингу ДТЕК Ахметова. Зокрема, "Укренерго" продала компанії "ДТЕК Східенерго", доступ до перетину Бурштинського енергоострова – енергосистеми Словаччини, Угорщини та Румунії загальною потужністю 545 МВт за 110 тис грн, а також доступ до перетину "Добротвірська ТЕС - Замость (Польща)" загальною потужністю 235 МВт за 10 тис грн.

Реклама:

Інша компанія Ахметова - "ДТЕК Пауер Трейд" купила за 25 тис грн доступ до україно-молдавського перетину потужністю 700 МВт.

Окрім того, "ДТЕК Східенерго" купила за 25 тис грн право експортувати електроенергію до Білорусі потужністю до 650 МВт. Цей напрямок цікавий Ахметову для реекспорту електроенергії в Балтію. На внутрішньому ринку Білорусі його не чекають, там цілковито правлять росіяни.

"Країни, що межують з Україною: Румунія, Молдова, Польща, Словаччина, Білорусь зацікавлені в українській електроенергії. "ДТЕК Пауер Трейд" планує нарощувати постачання в ці країни", - відзначив у коментарі "Економічній правді" директор "ДТЕК Пауер Трейд" Андрій Фаворов.

Єдиний конкурент компаній мільярдера на аукціоні – державний експортер електроенергії "Укрінтеренерго" - придбав лише перетин потужністю 250 МВт у напрямку Білорусі, або 10,5% аукціонних потужностей, за 50 тис грн.

Доступ до перетину "Об'єднана енергосистема України – Єдина енергосистема Росії" потужністю 3100 МВт був знятий з торгів у зв'язку з відсутністю інтересу зі сторони учасників аукціону.

Усього на торги планувалось виставити перетин загальною пропускною потужністю 5,48 тис МВт.

Позмагатися з Ахметовим за право експортувати струм хотів майже єдиний опозиційний олігарх Костянтин Жеваго, який останнім часом зазнає чималого тиску на свій бізнес з боку діючої влади. В минулому його спроби вийти на ринок експорту електроенергії не увінчалися успіхом. Так сталося і цього разу.

Компанію Жеваго - Білоцерківську ТЕЦ – "Укренерго" не допустило до аукціону. Держкомпанія аргументувала своє рішення тим, що зовнішньоекономічний контракт компанії не узгоджений в "Укренерго" в частині технічного висновку. Представник "Укренерго" Тетяна Муравйова, яку цитує ІА "Українські новини", заявила, що однією з основних причин недопуску Білоцерківської ТЕЦ до торгів була відсутність європейського ідентифікаційного коду (EIC), необхідного для експорту електроенергії.

Директор Білоцерківської ТЕЦ Василь Крищенко фактично визнав, що його компанія коду не мала. Проте, він заявив "Економічній правді", що компанія, найімовірніше, буде оскаржувати рішення "Укренерго" в суді.

"Білоцерківську ТЕЦ не допустили через непрозоре законодавство. В Європі правила доступу до перетину встановлюються завчасно і, як правило, на декілька років. Наприклад, в Угорщині компанія підписує їх і вони діють 3-5 років, а в разі зміни системний адміністратор змінює правила для всіх", - обурився Кривенко.

Чи є це аргументом, невідомо. Попередню справу проти держави Білоцерківська ТЕЦ програла. На початку 2011 року вона зверталася в Госпсуд Києва з позовом проти "Укренерго" і ДТЕК про визнання незаконними частини результатів аукціону з експорту електроенергії на 2011 рік. Крім того, компанія Жеваго просила суд визнати незаконним рішення "Укренерго" про визнання компанії неналежним учасником аукціону.

Але цього разу все може бути цікавіше. Справа у тому, що трохи раніше цього року НКРЕ опублікувала проект постанови, згідно якої учасники аукціону повинні погодити зовнішньоекономічний контракт на поставку електроенергії (в технічній частині) з "Укренерго". Але цей проект прийняти не встигли - бо Віктор Янукович ліквідував НКРЕ, і зараз її де-юре не існує.

 Білоцерківська ТЕЦ "про всяк випадок" звернулася до "Укренерго" з проханням погодити її зовнішньоекономічний контракт. Спочатку, 7 листопада вони подали проект контракту, 15 листопада попросило прискорити процес розгляду.


25 листопада "Укренерго" відповіло їм, що не треба нічого погоджувати, бо діючим законодавством це не передбачено.

 

Проте, паралельно державна компанія звернулась до вже ліквідованої НКРЕ з уточнюючим запитом. 6 грудня "Укренерго" отримало листа від НКРЕ, де зазначено, що комісія вважає за потрібне таки погоджувати контракти. Лист підписаний головою ліквідаційної комісії Комісії.


Цікавий момент у том, що "Укренерго" розцінило лист НКРЕ як нормативно-правовий акт. Чи можна його так розцінювати - велике питання.

Майже до самої дати аукціону, "Укренерго" не інформувало Білоцерківську ТЕЦ  про зміни у ситуації. Це сталося лише в останній момент.

В розпорядженні "ЕП" опинився лист директора "Укренерго" Анатолія Ходаківського до керівника Білоцерківської ТЕЦ від 13 листопада, в якому повідомлялося, що надані контракти не відповідають вимогам, і що "Укренерго" погодить їх лише після доопрацювання. Зокрема, білоцерківці не надали всі необхідні документи.


 

Самі білоцерківці стверджують, що вони надавали оригінал. "17 листопада підписані оригінали контрактів біли подані  "Укенерго", - заявив уповноважений представник "Білоцерківської ТЕЦ" Андрій Кошелюк.

В "Укренерго" факт надання оригіналу, схоже, визнали. Але і за цим документом була та ж сама відповідь.


Як відомо аукціон відбувся 14 грудня. Звичайно, за один день коригувати подібні контракти неможливо. Отже, можна припустити, що відмова "Укренерго" була зроблена в інтересах компаній Ахметова.

Доречі, вже після аукціону білоцерківці направили до міністра палива та енергетики Юрія Бойка скаргу на те, що у ДТЕК також не усе в порядку з документами. А саме, компанії "Східенерго” так "Пауер Трейд” отримали міжнародні коди для постачання електроенергії лише до Словаччини, але на аукціоні їм продали також право постачати ток до Угорщини та Румунії.


 Відсутність конкурентів саму ж ДТЕК не засмучує. В холдингу "ЕП" повідомили, що бачать значний потенціал для експорту електроенергії в усіх напрямках, хоча і не спрогнозували вартість кВтгод в Україні та Європі в 2012 році.

Також компанія не дала однозначної відповіді на питання, чи прибутковим буде експорт струму в наступному році. Як відомо, в минулому Ахметов працював собі у збиток, аби лише відібрати експорт електроенергії у "Укрінтеренерго". Опитані виданням експерти прогнозують, що цього разу збиткової роботи не буде, і у 2012 році ДТЕК отримає невисоку рентабельність від експорту електроенергії.

Зокрема, аналітик ІГ "АРТ Капітал" Станіслав Зеленецький не виключає можливого збільшення поставок в напрямку Білорусі, якщо Ахметову вдасться домовитися про реекспорт електроенергії в країни Балтії.

Постачання електроенергії в Румунію (61 євро / МВтгод) і Угорщину (59,5 євро / МВтгод) можливе з мінімальною рентабельністю. Прибутковим залишиться експорт в Білорусь і Молдову.

Будуть і збиткові напрямки. "Перспективним також буде постачання струму в Польщу, проте, на даний момент внутрішні ціни на електроенергію в Польщі нижчі за українську оптову ринкову ціну - ОРЦ. В Україні ОРЦ в грудні становить 620,32 грн / МВтгод або 59 євро / МВтгод, в Польщі на перший квартал 2012 року ф'ючерс коштує близько 44 євро / МВтгод", - підкреслив співрозмовник.

Зеленецький також зазначає, що, виходячи з ф'ючерсів на електроенергію на перший квартал 2012 року, при ОРЦ на рівні 59 євро / МВтгод експорт до Словаччини (53,5 євро / МВтгод) і Польщі (44 євро / МВтгод) буде не вигідним.

"Стосовно Європи, напевно, в 2012 році не варто очікувати значного зростання цін на електроенергію, оскільки в регіоні спостерігається істотне уповільнення темпів зростання економіки. Тому не виключено, що можливе навіть зниження цін", - резюмував експерт.

У 2011 році найбільші обсяги експорту електроенергії з України припадають на Білорусь. В ДТЕК кажуть, що експорт струму компанії у січні-вересні 2011 року зріс у більш ніж 11 разів, перевищивши показники аналогічного періоду 2010 року. "ДТЕК експортував 3,4 млрд кВт.год електроенергії за 9 місяців цього року. Основні причини такого приросту - початок поставок до Білорусі та Молдови, а також збільшення поставок до Європи", - повідомили "ЕП" в прес-службі "ДТЕК Пауер Трейд".

Як повідомив "ЕП" аналітик Dragon Capital Денис Саква, за 10 місяців 2011 року Україна експортувала в Білорусь 39% усього експорту (1926.8 млн кВтгод - 39%), Угорщину (1865 млн кВтгод - 38% ), Словаччину (571.7 млн кВтгод – 12%), Молдову (536 млн кВтгод – 11%), Росію (55,5 млн кВтгод) і Польщу (25,4 млн кВтгод).

У 2011 році єдиними експортерами української електроенергії були ДТЕК і "Укрінтеренерго" Загалом же, за 11 місяців цього року експорт електроенергії зріс на 57% до 5,7 млрд КВтгод.

Реклама: