Україна спрощує митний контроль?

Вівторок, 11 жовтня 2011, 14:50

Кабінет міністрів значно спростив процедуру і скоротив час проходження митного контролю товарів на державному кордоні України.

Затвердивши порядок здійснення і скоротивши до мінімуму кількість інстанцій проходження попередньої документальної перевірки безпосередньо в пунктах пропуску, передає DT.UA.

Відповідні постанови №1030 і №1031 від 5 жовтня, підписані прем'єр-міністром, оприлюднено на офіційному сайті уряду.

Зокрема постановою №1031 Кабмін затвердив перелік товарів (з описом та кодом УКТ ЗЕД), які підлягають попередньому документальному контролю.

Реклама:

Окрім того, цією ж постановою Кабмін скасував взагалі для низки товарів окремі види контролю при переміщенні їх через кордон.

Постановою №1030 Кабмін затвердив порядок здійснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску через кордон - набирає чинності через два місяці з дня опублікування.

Таким чином, цими постановами уряд затвердив механізм реалізації раніше прийнятого закону про здійснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску через митний кордон України - набрав чинності 1 червня 2011 року.

Зокрема даний механізм спрощує та оптимізує розмитнення товарів шляхом передання митним органам функцій зі здійснення у пунктах пропуску державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарного, фітосанітарного та екологічного контролю у формі попереднього документального контролю окремих товарів, що підлягають зазначеним видам контролю, з наступним їх здійсненням у митницях призначення на митній території України.

Відповідно до затвердженого Порядку, попередній документальний контроль здійснюється "шляхом перевірки документів та відомостей, необхідних для здійснення зазначених видів державного контролю щодо окремих товарів, у тому числі продуктів і сировини тваринного походження".

При цьому перевіряється також відсутність заборон чи обмежень на ввезення на митну територію України або транзит через територію України товарів з використанням даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби.

Тобто безпосередньо у пунктах пропуску один митник перевіряє всі необхідні документи.

При цьому здійснення такого контролю зупиняється, якщо при проведенні митного огляду товарів і транспортних засобів виявлено пошкодження упаковки, яка безпосередньо контактує з товаром, якщо є явні ознаки псування товарів, а також якщо термін придатності товарів закінчився.

Окрім того, перевірка припиняється, якщо у декларанта відсутній хоча б один необхідний документ або відомість.

У разі припинення попереднього документального контролю митник повинен викликати до пропускного пункту співробітника відповідного контролюючого органу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: