Саркозі: Крах Греції стане крахом Європи

Субота, 1 жовтня 2011, 14:30

Крах Греції стане крахом для всієї Європи, тому європейські держави зобов'язані докласти всіх можливих зусиль для порятунку грецької економіки.

Про це в п'ятницю заявив президент Франції Ніколя Саркозі, повідомляє агентство "Лігабізнесінформ" з посиланням на "Вести".

"Абсолютно неможливо кинути Грецію в біді - з моральних та економічних міркувань", - заявив Саркозі за підсумками взустрічі з грецьким прем'єр-міністром Георгіосом Папандреу в Єлисейському палаці.

На думку Саркозі, альтернативи нинішньому плану порятунку не існує.

Реклама:

"Крах Греції стане крахом для всієї Європи. Європа - це цивілізація, це сім'я, це взаємовиручка. Коли один з членів сім'ї має труднощі, інші її члени повинні докласти всіх зусиль, щоб допомогти йому", - сказав він.

Президент нагадав, що в 2008 році банкрутство американського банку Lehmann Brothers стало відправною точкою для глобальної фінансової кризи.

За аналогією, зазначив він, ніяк не можна допустити дефолту Греції, який відразу пошириться у всьому європейському валютному союзу.

Як підкреслив Саркозі, Папандреу запевнив його, що Афіни сповнені рішучості тотальної найскрупульознішим чином виконати всі зобов'язання, які передбачає план порятунку зони євро.

Нагадаємо, програма, прийнята 21 липня на екстреному саміті єврозони в Брюсселі, наказує Греції екстрене впровадження жорстких заходів економії для скорочення дефіциту держбюджету.

Одним з кроків по витягуванню держав-боржників з ями покликане стати збільшення стабілізаційного фонду Євросоюзу.

Не виключено, що до нього доведеться вдатися також Іспанії, Поргугаліі, Ірландії, тому він повинен становити 780 міляьрдів євро.

Напередодні Берлін дав згоду на збільшення частки Німеччини в стабфонді. Тепер участь ФРН буде обчислюватися цифрою 220 мільярдів євро, бюджет країни - трохи більше 300 мільярдів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: