У Бойка хочуть продавати енергетику з українським вугіллям

П'ятниця, 29 липня 2011, 10:28

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує компаніям, які планують брати участь у приватизації генерацій, забезпечити їх українським вугіллям.

Як розповів перший заступник Міненерговугілля Ігор Попович, міністерство виступило з ініціативою зобов'язати майбутніх покупців генеруючих енергокомпаній забезпечити їх роботу в основному на українському вугіллі, пише "Комерсант-Україна".

За словами Поповича, відомство вже направило пропозицію до Фонду держмайна, який зараз розробляє умови приватизації енергокомпаній.

У прес-службі ФДМ повідомили, що конкурсна комісія з розробки умов приватизації тільки формується, тому коментувати їх поки передчасно.

Реклама:

У прес-службі Міненерго пояснюють, що така умова необхідна для забезпечення розвитку вугільної галузі.

Всі українські теплові електростанції працюють виключно на українському вугіллі.

А зростання обсягів виробництва електроенергії сприяє залученню додаткових інвестицій у вугільну галузь.

Завдяки цьому в першому півріччі 2011 року видобуток енергетичного вугілля в Україні зріс на 8,3% порівняно з відповідним періодом 2010 року.

Згідно енергетичної стратегії України, до 2030 року зростання споживання електроенергії зросте в 2,2 рази.

У Міненерго підкреслюють, що прагнуть до того, щоб зростаючий попит на вугілля українські ТЕС покривали за рахунок української, а не імпортної сировини.

Згідно з розпорядженням Кабміну № 310 від 11 квітня, планується продати по 25% акцій "Дніпроенерго" і "Київенерго", 45% акцій "Крименерго", 45,1% акцій "Західенерго".

На приватизацію будуть виставлені по 50% акцій в "Вінниця-", "Дніпро-", "Закарпаття-", 40,06% в "Донецьк-", 25,99% в "Тернопіль-", 45% в "Чернівці- "і 21% в "Черкасиобленерго".

У список не потрапили акції "Донбасенерго" і "Центренерго". Після продажу пакетів держава збереже 25% +1 акцію в приватизованих генераціях.

До цих пір про зацікавленість у купівлі акцій українських генерацій, зокрема "Дніпроенерго", "Західенерго", "Київенерго" і "Донецькобленерго", заявляли в "Дтек".

За даними джерела на ринку, зараз участь у приватизації української енергетики розглядають "Газпром енерго", чеська державна енергетична компанія CEZ Group і польський виробник електроенергії PGE.

Офіційно європейські компанії поки не повідомляють про свої плани.

Але в липні 2011року депутат Європарламенту від Польщі Богуслав Ліберадзкі в Брюсселі, підтвердив, що європейські компанії дійсно зацікавлені в участі в конкурсі.

При цьому депутат зазначив, що Україна цікава європейським енергокомпаніям як можливий постачальник електроенергії в країни Східної Європи, Росію, Білорусь, Молдавію і Туреччину.

За даними Міненерго, з початку року експорт електроенергії з України зріс на 17%. За словами Ліберадзкі, європейські енергокомпанії приваблює те, що в Кабміні мають намір зберегти контроль над генераціями в розмірі 25% +1 акція.

Офіційно про свої плани не повідомляють і в "Газпром енерго". Втім, джерело видання в компанії повідомив, що "розглядається можливість" її участі в приватизації українських енергокомпаній навіть у разі висунення додаткових умов.

Сьогодні українські теплові генерації купують українське вугілля, тому що воно набагато дешевше зарубіжного.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!