Аграрний фонд отримає мільярд на масло і молоко

Четвер, 19 травня 2011, 09:38

На закупівлю вершкового масла і сухого молока Аграрному фонду буде виділено близько 1 мільярд гривень.

Почати закупівлі вершкового масла і сухого молока Аграрному фонду в минулий вівторок у ході наради в Міністерстві аграрної політики доручив перший заступник міністра Микола Безуглий, пише "Комерсант Україна".

З держбюджету на придбання 18 тисяч тонн вершкового масла буде виділено 756 мільйонів гривень, а 6 тисяч тонн сухого молока - 210 мільйонів гривень, повідомили в прес-службі міністерства.

Перший тендер планується провести вже 1 червня. Продукція буде придбати тільки у виробників лотами по 200 тонн.

Реклама:

"Лоти невеликі, це дозволить брати участь у тендері навіть невеликим виробникам", - відзначає директор компанії "Мілкіленд" В'ячеслав Реков.

У Агрофонді отримати коментарі виданню не вдалося. Але неофіційно там пояснили, що уряд вирішив провести закупівлі у зв'язку з сезонним зниженням закупівельних цін на молочну продукцію.

Зараз у зв'язку зі зростанням пропозиції сирого молока на ринку виникає профіцит молочної продукції, і переробники збільшують виробництво масла і сухого молока - продуктів з великим терміном зберігання, пояснює Реков.

У квітні ціни на вершкове масло знизилися до 32-33 гривень за кг, у кінці минулого року - 50 гривень за кг, на сухе молоко - до 25 гривень за кг, приблизно 30 гривень за кг в 2010 році, розповів директор "Інфагро" Василь Вінтоняк.

Подешевшало і молоко. Закупівельні ціни на нього знизилися з 2,2-2,5 гривні за л до 1,8 гривні за л, розповів директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.

За його словами, крім сезонного фактору, причиною цього стало скасування норми Податкового кодексу про звільнення молокопереробників від сплати ПДВ.

У результаті переробники почали добиватися від сільгоспвиробників зниження закупівельних цін.

Майбутні обсяги закупівель безпрецедентно великі, зазначає Реков: раніше в держрезерв закуповувалося не більше 2-3 тисяч тонн вершкового масла, а сухе молоко не купувалося взагалі.

18 тисяч тонн масла - це 11% від щорічного обсягу споживання в країні, а 6 тисяч тон молока - 12%, зазначає заступник керівника аналітичного відділу ІКГ "Астарта-Таніт" Людмила Назимова-Томчук.

Ще до офіційних повідомлень про закупівлі на тлі їх очікувань ціни на вершкове масло в Україні виросли на 4 гривні до 37 гривень за кг, а на сухе молоко - на 3 гривні до 28 гривень, каже Вінтоняк: "Якщо Агрофонд здійснить закупівлю в повному обсязі і за анонсованим на початку року інтервенційних цінами, закупівельні ціни на молоко можуть вирости в середньому на 15%. У результаті ціни на цільномолочну продукцію збільшаться на 5-8%, а орієнтовані на експортний ринок сировари будуть змушені скорочувати обсяги виробництва, так як ціни підвищити не зможуть".

Остаточно ціна покупки буде встановлена ​​фондом до кінця тижня на підставі рекомендацій робочої групи, яка надасть їх днями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: