Вода у Києві подорожчає на 80%?

Середа, 23 березня 2011, 12:25

АК "Київводоканал" заявляє про необхідність підвищення тарифу на воду на 82,6%. 

Про це у вівторок заявила перший заступник гендиректора водоканалу з економіки та фінансів Ганна Циганок, повідомляє УНІАН.

"5,48 гривні за 1 куб - це ціна на воду та водовідведення при повністю економічно обґрунтованому тарифі. Зараз, згідно з тарифами НКРЕ, вода та сток (каналізування) коштує 3 гривні - це ціна виробника. У розрахункових платіжках кияни бачать десь 3,18 гривні", - сказала вона.

Циганок підкреслила, що зараз тариф нижче собівартості і ця проблема потребує якнайшвидшого вирішення, оскільки через неї підприємство, зокрема, не може розраховуватись за своїми зобов'язаннями, наприклад, з "Київенерго". 

"Київводоканал" сподівається на увагу НКРЕ до цього питання, бо тарифи потребують негайного перегляду", - зазначила вона.

Начальник управління регулювання підприємств житлово-комунального комплексу НКРЕ Микола Расковський підтвердив, що нинішні тарифи на воду є економічно необґрунтованими і погодився, що вони потребують коригування.

"Мінімально необхідний тариф для "Київводоканалу", я вважаю, на водопостачання та водовідведення має бути 3,5 гривні. Я точно знаю, що ніяк не може бути менше 3,5 гривні у сукупності названих послуг, але чи буде тариф 5,48 гривні сказати не можу, тому що я їхніх розрахунків не бачив", - зазначив представник НКРЕ.

Расковський додав, що буде затверджений новий порядок розрахунку тарифу, за яким "Київводоканал" повинен буде зробити нові розрахунки та надати всі відповідні матеріали для вивчення в Комісію.

На підставі нових розрахунків та матеріалів "Київводоканалу" НКРЕ з'ясує "3,5 гривні, чи 4,2 гривні, чи 5,48 гривні буде тариф", відзначив він.

"Але я знаю, що він не буде нижчим за 3,5 гривні", - прокоментував представник НКРЕ.

За його інформацією, НКРЕ з самого початку передбачала поетапне підвищення тарифів до обґрунтованого рівня, який забезпечить як мінімум нульову рентабельність підприємств-виробників.

"Зростання буде ніяк не менше, ніж 26% по водопостачанню і 33% по водовідведенню, по відношенню до тих, що діяли в минулому році. Ніяк не менше. Буде тільки більше", - заявив Расковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!