Присяжнюк: аграрії отримали повну підтримку для виходу в поле

Вівторок, 22 березня 2011, 11:54

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк позитивно оцінює стан підготовки та проведення весняно-польових робіт.

За його словами, українські виробники сільгосппродукції отримали максимальну підтримку з боку міністерства, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу Мінагропроду.

При цьому Присяжнюк висловив упевненість в тому, що основним завданням весняно-польових робіт є забезпечення продовольчої безпеки України.

"Від результатів посівної кампанії залежить не тільки наявність продуктів на полицях магазинів для українців, але й збільшення експорту сільгосппродукції на міжнародні ринки", - зазначив він.

Реклама:

За даними Мінагропроду, станом на 21 березня 2011 року 94% площ озимини на зерно перебувають в доброму та задовільному стані.

Ранні ярі зернові та зернобобові культури засіяні на площі 113,3 тис. га (у 2010 році - 65 тис. га), в тому числі ярої пшениці - 0,2 тис. га, ячменю - 85,4 тис. га, вівса - 5,4 тис. га, гороху - 21,3 тис. га.

Сільгосппідприємствами в АР Крим засіяно - 37 тис. га, Миколаївській області - 13,4 тис. га, Одеській - 45 тис. га.

При цьому міністр відзначив, що посівним матеріалом аграрії забезпечені на 103%.

"Сьогодні завдяки чіткій політиці підтримки вітчизняного виробника нам вдалося забезпечити сільськогосподарські підприємства насінням ярих зернових і зернобобових культур на 103% від необхідного, що становить 973,5 тис. тонн. Всі регіони повністю забезпечені насінням, тільки у Львівській, Луганській та Закарпатській областях їх нестача становить по 2%", - заявив Присяжнюк.

За його словами, для запобігання проблеми з пальним для весняно-польових робіт створено спеціальний запас дизельного палива (84% дизельного палива і 72% бензину), необхідного для їх проведення.

Мінагропрод планує, що в 2011 році посівна площа під урожай в усіх категоріях господарств складе 26,6 млн. га.

Зокрема, зернові культури займатимуть площу 15,6 млн. га (на 528 тис. га більше, ніж у 2010 році).

Очікується розширення посівних площ зернових і зернобобових культур: ярого ячменю - на 70 тис. га, кукурудзи - на 71 тис. га, гречки - на 88 тис. га (41%), проса - на 27 тис. га (30%).

Також до 565 тис. га збільшаться посівні площі цукрового буряка, що на 62 тис. га більше, ніж у минулому році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: