ЄС обговорює з Грузією поставки газу. Шанс для України

П'ятниця, 5 листопада 2010, 20:21

Переслідуючи мету диверсифікувати постачання енергоресурсів, ЄС розбудовує мережу партнерів, які можуть бути залученими до цього процесу.

У Брюсселі відбувся черговий діалог з Грузією, пише "Німецька хвиля".

Майданчиком для такого обговорення стала спеціально організована Європейською комісією Грузинська енергетича конференція.

У своїй промові європейський комісар Гюнтер Оттінгер назавав Грузію "містком між постачальниками та споживачами" та зазначив, що ця країна має "величезну важливість у сфері транзиту енергоносіїв в ЄС та Західну Європу".

Реклама:

У Брюсселі відзначають, що після приєднання до ЄС Румунії та Болгарії Чорне море "потрапило у головний фокус політики".

Тому Оттінгер зазначив, що у питанні постачання до Європи каспійських енергоносіїв Грузії відводиться значна роль.

Оглядачі звертають увагу на те, що на тлі затримок із проектом "Набукко", європейці шукають такі, які можуть бути реалізовані у найближчій перспективи.

А тому із шухляди співрозмовники дістали та подивилися серед інших на давню українську пропозицію під назвою "Білий потік".

Хоча проект і був названий одним з чотирьох, грузинський прем'єр Ніка Гілаурі абсолютно впевнений, що він буде реалізований.

Проект "Білий потік" був запропонований Брюсселю ще у 2008 році, і його учасниками стали Грузія, Україна та Європейський Союз.

Передбачається, що в разі його реалізації, природний газ із Центральної Азії через Каспійське та Чорне моря буде надходити до країн Європи в обхід Росії.

З цією метою має бути побудований новий газопровід, який з'єднає газотранспортну систему України з газопроводом Баку-Тбілісі-Ерзурум, яким зараз транспортується азербайджанський газ.

Початок будівництва можливий у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: