В Україні побудують завод з виробництва ядерного палива

Середа, 27 жовтня 2010, 16:35

Російська компанія "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" підписали угоду про створення на території України спільного підприємства для виробництва ядерного палива для реакторних установок ВВЕР-1000 за російськими технологіями.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на прес-службу "ТВЕЛ".

Згідно із повідомленням, підприємство буде створене на паритетних засадах із частками сторін 50 на 50

Сторони закріпили домовленості про те, що завод потужністю 400 тонн урану на рік може бути введений в експлуатацію в 2012 році за умови прискореного вибору українською стороною й затвердження майданчика для розміщення підприємства, розробки ТЕО.

Реклама:

Зазначається, що найближчим часом сторони погодять, підпишуть і затвердять в атомних відомствах 2 країн план заходів щодо реалізації проекту, а також приступлять до реєстрації СП.

У підписаній угоді також вказується на важливість своєчасного одержання Україною ліцензій і дозволів на будівництво, кваліфікацію й експлуатацію підприємства.

Крім того, "ТВЕЛ" підтвердив намір передати технології всіх переділів виготовлення ядерного палива не пізніше 2020 року, забезпечити технологічний супровід діяльності заводу, навчати персонал і т.д.

"ТВЕЛ" забезпечить доступ української сторони до часткового фінансування проекту й підтверджує готовність постачати на завод всі відсутні компоненти й комплектуюче ядерне паливо, а також забезпечити послугами зі збагачення урану.

В угоді зазначена можливість поставок у перспективі продукції на ринки третіх країн.

Як повідомлялося, у вересні 2010 року Кабінет міністрів затвердив "ТВЕЛ" переможцем конкурсу з надання технологій для будівництва заводу із фабрикації ядерного палива в Україні.

На початку вересня міжвідомча конкурсна комісія з вибору технології будівництва в Україні заводу з фабрикації ядерного палива запропонувала Кабміну затвердити "ТВЕЛ" переможцем міжнародного конкурсу, що і надасть технологію спорудження заводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: