Власникам сільгоспземель, які не використовуються, доведеться потратитись

Четвер, 16 вересня 2010, 09:52

Плата за землю сільськогосподарського призначення, яка не використовується її власниками, незабаром може збільшитися до 12%.

Зокрема, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк у середу запропонував істотно збільшити плату за невикористану землю сільськогосподарського призначення, пише видання "Комерсант-Україна".

За його словами, підвищення торкнеться лише тих учасників ринку, які орендували земельні ділянки і розраховували на подальше їх подорожчання.

"Їм доведеться платити більше - до 12% від грошової оцінки, тоді як сьогодні деякі компанії платять 0,5%", - заявив чиновник, уточнивши, що зараз здійснюються переоцінка та аудит земель Київської області.

Реклама:

Відповідно до закону "Про плату за землю", ставка податку з 1 га орних земель і пасовищ становить 0,1% від їх щорічної грошової оцінки, для багаторічних насаджень - 0,03%.

Раніше про необхідність збільшити вартість невикористаних сільгоспземель заявляли голови Дніпропетровської, Донецької, Харківської та Сумської облдержадміністрацій.

За словами голови підкомітету Верховної ради з питань земельних відносин Валерія Бевзенко, найближчим часом він подасть відповідний законопроект на розгляд у Раду.

"Компанії, які тримають в оренді більше сотні тисяч гектарів орних земель і не обробляють їх, повинні бути поставлені державою в економічну залежність. Я б запропонував не збільшити плату, а ввести штрафні санкції, які будуть багаторазово перевищувати ставки оренди", - повідомив він.

На думку експертів, підвищення податку не відіб'ється на роботі великих агрохолдингів, а спекулянтам не варто переживати, оскільки державі буде складно проводити постійний аудит земель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: