Нацбанк поповнив держскарбницю на мільярд

Понеділок, 29 березня 2010, 09:21

Національний банк перевів до бюджету 1 млрд. гривень перевищення своїх кошторисних доходів над витратами за підсумками 2009 року.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на високопоставленого чиновника НБУ.

"Кошти були перераховані 18-19 березня. Саме був закінчений аудит і в розпорядженні НБУ виявилася така сума", - сказав співрозмовник видання.

Перерахування 1 млрд. гривень чистого доходу Нацбанку на потреби уряду було здійснено з порушеннями законодавства, зазначає видання.

Реклама:

Крім аудиторського висновку про фінансовий стан НБУ, для проведення такої транзакції потрібно ще затвердження фінрезультату радою Нацбанку. Про це говорить закон "Про Національний банк".

Однак 2010 року рада НБУ ще не засідала.

Крім того, 19 березня Мінфін провів аукціон з продажу ОВДП на 2,7 млрд. гривень, які викупили комерційні банки. Гроші на це вони отримали від НБУ - через механізм монетизації і рефінансування.

Тобто буквально за два дні уряд Миколи Азарова отримав у своє розпорядження 3,7 млрд. гривень. Більша частина цих коштів була направлена на покриття дефіциту Пенсійного фонду.

Член ради Василь Горбаль погоджується з тим, що перерахування 1 млрд. гривень доходів НБУ було здійснено не за процедурою.

"Дійсно, до цієї операції є питання. Мій колега (член ради Нацбанку) Юрій Полунєєв теж так вважає. Ну, що ж - затвердимо це перерахування постфактум, коли збереться на засідання рада Нацбанку", - зазначив він.

Крім того, НБУ, відповідно до закону "Про Національний банк", повинен був перерахувати суму перевищення кошторисних доходів над витратами за 2009 рік ще до 20 січня.

Але так і не зробив цього, хоча Кабмін Юлії Тимошенко мав потребу в грошах не менш гостро, ніж уряд Миколи Азарова.

Опозиція з обуренням сприйняла рішення правління Нацбанку "поділитися" грошима з урядом.

"Коли на чолі Кабміну стояла Тимошенко, Нацбанк коштів не давав. Як тільки з'явилася заява Януковича, що зміна глави Нацбанку (Володимира Стельмаха) не стоїть на порядку денному, одразу гроші з'явилися. Що тут ще коментувати?"- Розводить руками народний депутат з фракції БЮТ, заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Олег Ляшко.

Менш ніж через місяць Нацбанку чекає на черговий платіж до бюджету: згідно із законом "Про Національний банк", НБУ повинен до 20 квітня перерахувати в скарбницю перевищення доходів над витратами за підсумками першого кварталу 2010 року.

2009 року рада НБУ заздалегідь оцінила цю суму в 1,07 млрд. гривень. Однак ця сума може бути набагато більшою у зв'язку з реструктуризацією Нацбанком заборгованості комбанків з рефінансування.

Уряду ці гроші саме будуть потрібні, бо у квітні значно зростає навантаження на держборг: в наступному місяці Кабміну доведеться погасити ОВДП на 3,7 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!