Латвія девальвує свою валюту на 15%

Середа, 21 жовтня 2009, 12:16

Латвія може девальвувати свою національну валюту на 15% до кінця 2010 року.

Так вважають аналітики RBC Capital Markets та Barclays Capital,повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

ВВП Латвії в другому кварталі 2009 року впав на 18,7%.

Незважаючи на повідомлення уряду Латвії про те, що він скоротив витрати і збільшив доходи бюджету на суму, еквівалентну 11% ВВП, Єврокомісія прогнозує підвищення дефіциту бюджету країни до рекордних 10% ВВП цього року.

Цей показник удвічі перевищує рівень, прогнозованих міжнародними фінансовими організаціями в минулому році.

Скорочення дефіциту бюджету до 5% було частиною програми стабілізації економіки Латвії, на основі якої вона отримала позику в розмірі 7,5 млрд. євро наприкінці 2008 року.

"Уряд Латвії може знецінити валюту в будь-який час, оскільки він просто не може дозволити собі й далі скорочувати бюджет", - зазначив стратег з ринків, що розвиваються RBC Capital у Лондоні Найджел Ренделл.

Прем'єр міністр Латвії Валдіс Домбровскіс цього місяця заявив, що девальвація негативно відіб'ється на заощадженнях населення і зарплатах, а також призведе до збільшення обсягу "поганих" кредитів у банків, 91% яких видані у євро.

Зростання обсягу прострочених банківських кредитів призвело до падіння індексу MSCI у Східній Європі на 21% у перші два місяці цього року.

Згідно із прогнозом Ренделл, курс лата може опуститися на 30% у наступні шість місяців.

У той же час стратег по валютах ринків, що розвиваються Barclays Capital у Лондоні Кун Чоу вважає, що Латвія девальвує свою валюту на 15-20% в 2010 році і буде утримувати її курс у коридорі плюс-мінус 15% від нового рівня.

"Вірогідність девальвації дуже висока, складність полягає лише в визначенні моменту часу, коли це трапиться", - сказав Чоу.

Девальвація валюти зробить товари, що експортуються латвійськими виробниками, більш конкурентоспроможними, і допоможе відновити економіку, яка ще три роки тому демонструвала максимальні темпи зростання серед країн Євросоюзу, вважають аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: