Дефіцит цукру покриють імпортом і дотаціями

Середа, 23 вересня 2009, 11:03

Уряд має намір переглянути механізм виділення держдотацій виробникам цукрового буряка. 

На засіданні в середу Кабмін розгляне питання введення гнучкого механізму нарахувань держдотацій на вирощування цукрового буряка, пише видання "Дело".

За словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, до кінця 2009 року дотації будуть виплачуватися в розмірі 750 грн. за кожен засіяний 1 га, а з 2010 року - згідно з "гнучким графіком" залежно від обсягів врожаю і виробництва.

Крім того, Мінекономіки виступило з ініціативою переглянути порядок розподілу квоти на імпорт цукру-сирцю в Україну наступного року.

Згідно з постановою Мінекономіки, розподіл квот на ввезення цукру в 2010 року відбувався б в залежності від того, скільки та чи інша країна імпортувала в 2009 році. Однак такий механізм розподілу провалився.

"Цукор-сирець в 2009 році в Україну не ввозився, що робить неможливим розподіл квоти у 2010 році", - пояснюють в Мінекономіки.

Виходячи з цього, відомство запропонувало новий порядок розподілу квот. Так, наступного року 80% квоти на імпорт цукру-сирцю відійде країнам, які постачали цей продукт до України в 2001, 2003 та 2004 роках. Ще 20% - новим країнам-постачальникам.

Це вже не перша зміна порядку розподілу квот, яку здійснює Мінекономіки в екстреному режимі, щоб спростити ввезення цукру-сирцю до України в наступному році. Два тижні тому міністерство ініціювало видачу ліцензій на імпорт сирцю без узгодження з Міністерством аграрної політики.

Всі перераховані кроки робляться з однією метою - не допустити дефіциту цукру на внутрішньому ринку. Якщо сирець в Україну не ввезуть, то за прогнозами Мінекономіки, дефіцит цукру в Україні в 2010 році складе як мінімум 300 тисяч тонн.

Виробництво ж цукру вітчизняними підприємствами в новому маркетинговому сезоні (розпочався 1 вересня) вироблять близько 1,5 млн. тонн цукру. У той же час річне споживання цукру в Україні становить 2-2,2 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: