Думка експерта: НБУ не звільняє банки від повернення боргів

П'ятниця, 18 вересня 2009, 16:50 -

Національний банк України у листі до ІК Concopde Capital пояснив свою позицію щодо постанови № 421 "Про окремі питання щодо діяльності банків в період фінансово-економічної кризи" від 22 липня.

Цією постановою встановлено заборону банкам, які мають збитки, здійснювати тільки дострокове погашення боргових цінних паперів власної емісії, за винятком випадків, коли дострокове погашення відбувається за ціною не вище 50% від номіналу і не призводить до істотного погіршення ліквідності банку.

НБУ уточнює, що під достроковим погашенням облігацій мається на увазі сукупність дій емітента щодо припинення обігу облігацій, виплати номінальної вартості до настання термінів погашення облігацій, передбачених умовами розміщення.

Нацбанк наголошує, що викуп банком, який має збитки, власних облігацій у строки, передбачені умовами їх емісії, не суперечить вимогам Постанови № 421.

Реклама:

За словами директора департаменту консалтингу Concorde Capital Андрія Геруса, так позиція НБУ є правильною і збалансованою.

"З одного боку, заборона саме на дострокове погашення жодним чином не зачіпає права інвесторів, тому що інвестори можуть розраховувати на повернення коштів тільки у строки, передбачені умовами випуску облігацій, включаючи оферти. З іншого - ця заборона спрямована на підтримання ліквідності збиткових банків, що зараз є пріоритетним питанням", - пояснює він. "Хоча варто відзначити, що дострокове погашення раніше практикувалося рідко", - додав Герус.

За його словами, банки не можуть аргументувати невиконання своїх зобов'язань за офертою забороною НБУ, оскільки такої заборони не існує.

"У разі неможливості своєчасного погашення банки-емітенти повинні врегулювати відносини з кредиторами тільки шляхом переговорів для проведення реструктуризації на взаємовигідних умовах", - сказав експерт.

"Відповідальність за виконання своїх зобов'язань перед інвесторами повністю лежить на банках-емітентіах, формує їх ділову репутацію та інвестиційні рейтинги", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: