Держфінпослуг закликає рятувати кредитні спілки

Понеділок, 6 липня 2009, 19:56

Національна система кредитних спілок має потребу в ефективному рефінансуванні.

Про це заявив голова Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Віктор Суслов, пише видання "Дело". 

На його думку, кредитним спілкам необхідно додаткове вливання в межах від 500 млн. грн. до 1 млрд. грн. для виконання своїх зобов'язань.

Як зазначив Суслов, створення системи рефінансування кредитних спілок є однією з головних заходів стабілізації цього ринку, і головну роль у цій справі повинен зіграти Національний банк України (НБУ).

Як сказав голова Держфінпослуг, НБУ ввів в систему комерційних банків понад 100 млрд. грн., тоді як у систему кредитних спілок "не було направлено жодної гривні".

"Я звернувся до голови НБУ Володимира Стельмаха з пропозицією створити систему рефінансування кредитних спілок", - сказав Суслов.

Він також повідомив, що Держфінпослуг внесе зміни до порядку і характеру нагляду за кредитними установами для полегшення їхньої роботи.

За словами голови комісії, вона робить все можливе для підтримки суб'єктів цього ринку і надалі має намір розглядати будь-які пропозиції його учасників.

У свою чергу, президент об'єднання кредитних спілок "Програма захисту внесків" Андрій Оленчик повідомив, що від імені кредитних спілок та їх різних об'єднань підготовлено відкрите звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів і НБУ з повідомленням про те, що учасники ринку розробили проект спеціальної антикризової програми по ринку кредитних спілок.

Вони вважають, що її реалізація дозволить вирішити проблеми, що виникли внаслідок фінансової кризи, і захистити інтереси мільйонів громадян.

Відповідно до тексту зазначеного звернення, програма передбачає законодавчу та фінансову підтримку з метою продовження кредитування соціально незахищених верств населення.

Крім того, голова Держфінпослуг повідомив, що для розвитку ринку створено департамент тимчасового адміністрування кредитних спілок, під наглядом якого 20 найбільш проблемних спілок.

"Ми вивчили їх ситуацію і розробити план по відновленню їх платоспроможності", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: