Українські банки мають повернути боргів на 2 мільярди

П'ятниця, 10 липня 2009, 19:15

В другому півріччі українським банкам необхідно погасити борги майже на 2 млрд. дол.

Масова реструктуризація банківських боргів у самому розпалі, пише видання "Дело".

Майже 3,2 млрд. грн. внутрішнього і більше 1,5 млрд. дол. зовнішнього боргу будуть на совісті українських банкірів у другій половині цього року.

Суму розміром в два мільярди доларів українським фінансистам необхідно знайти для погашення заборгованості перед внутрішніми та іноземними кредиторами. Тим же, хто не зможе знайти, доведеться домовлятися з інвесторами про реструктуризацію.

Учасники ринку не заперечують, що охочих пролонгувати або змінити графіки погашення позик буде більшість, адже віддавати борги вчасно сьогодні вважається "поганим тоном".

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександра Печеріцина, рівень реструктуризації зовнішніх зобов'язань досягне у другому півріччі 40-50% від обсягу всіх необхідних виплат.

Експерт пояснює це поточними економічними умовами, вимогами уряду до банків реструктуризувати зовнішні зобов'язання до проведення процедури рекапіталізації.

Реклама:

Між тим, за словами Печеріцина, сама реструктуризація більше схожа на "примушення інвесторів до союзу", ніж на їх добровільне згоду, оскільки у більшості з них немає іншого виходу, як погодитися реструктуризувати борги і зберегти шанси на повернення хоча б частини своїх інвестицій.

Варіант дефолту емітента або оголошення банкрутом може взагалі не повернути інвестору грошей, оскільки нормальної процедури банкрутства в Україні немає.

У таких умовах виникає відчуття, що навіть після закінчення кризи довіра до українських банків ще довго не повернеться. А багато фінансових інститутів так і не зможуть пробачити борги своїм українським колегам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!