Підвищення зарплат призведе до дефіциту бюджету?

П'ятниця, 10 липня 2009, 16:53

Українські експерти закликають відповідально підходити до питання підвищення мінімального рівня заробітних плат.

Директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України (НАНУ) Валерій Геєць на прес-конференції в п'ятницю в Києві відзначив, що питання підвищення рівня зарплат актуальне, з огляду на інфляцію, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З одного боку, згідно закону, це питання надзвичайно важливе і його необхідно як можна швидше реалізувати. Однак, реалізовуючи його, необхідно робити це в лінійному режимі, ... застосовуючи більш жорстку систему оподаткування до підприємців" , - сказав він.

Геєць нагадав, що в Україні тарифна система прив'язана до мінімальних заробітних плат, "а це означає, що ми отримуємо досить серйозні проблеми в дефіциті бюджету".

"І питання не тільки в тому, скільки коштів необхідно для підвищення мінімальних зарплат, а в тому, що таке лінійне підвищення не розв'язує всього комплексу питань", - додав він.

На думку експерта, у разі підвищення мінімального рівня заробітних плат необхідно запровадити прогресивну шкалу оподаткування.

У свою чергу, присутня на прес-конференції директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова наголосила, що "такої кількості пільг, як в Україні, не існує ні в одній країні, що досить негативно позначається на фінансовій системі країни".

Вона зазначила, що Україна з існуючим бюджетом не зможе в поточному році на 100% профінансувати весь спектр соціальних виплат.

"Пільги, які ми дотіруем, ми не зможемо навіть і через 5 років повністю профінансувати, і через 15 років, і ще далі", - заявила Лібанова.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!