Професійних оцінювачів знову налякали депутати

Четвер, 4 червня 2009, 13:16

Професійні оцінювачі України висловили стурбованість можливістю прийняття законопроекту "Про регулювання оціночної діяльності в Україні", який 15 травня вніс народний депутат Кирило Куликов.

Про це говориться у  зверненні всеукраїнських саморегулівних оціночних організацій: Українського товариства оцінювачів, Ліги оцінювачів землі, Асоціації фахівців з оцінки, Союзу експертів України та Спілки оцінювачів землі.

"Це вже третя спроба з вересня 2008 року (починаючи з законопроекту "Про товарну біржу", що перебуває на розгляді на другому читанні у Комітеті) запровадити під виглядом прогресивного законодавчого акту систему монополізації ринку професійної оцінки на кшталт створення сумнозвісної "Тендерної палати", діяльність якої збурила всю країну, внести шляхом норм закону та прикінцевих положень до законопроекту такі зміни до інших актів законодавства, які фактично зупинять функціонування ринку власності", - говориться у повідомленні.

Всеукраїнські саморегулівні оціночні організації звертають увагу громадськості, парламенту та уряду на те, що вказаний законопроект - "абсолютно не ринковий за змістом, в багатьох положеннях дублює існуючі норми законів про оціночну діяльність, не тільки не враховує, а в багатьох положеннях прямо суперечить міжнародному досвіду правового регулювання професійної оціночної діяльності, і з цієї точки зору не відповідає меті максимального наближення українського законодавства до законодавства розвинених країн".

Реклама:

На їхнє переконання. законопроект може призвести до зупинки процесів оренди, застави та відчуження майна підприємствами та громадянами. Після прийняття законопроекту певний час будуть відсутніоцінювачі та суб'єкти оціночної діяльності взагалі, строки дійсності звітів про оцінку будуть вичерпуватися навіть до завершення робіт з оцінки (вони згідно із законопроектом становлять лише один місяць від дати оцінки).

"Країна може опинитися в умовах неможливості здійснення жодної цивільно-правової угоди з майном, що буде мати надзвичайні політичні та економічні наслідки", - говориться у повідомленні.

Саморегулівні оціночні організації вважають, що закон призведе до повної зупинки ринку нерухомості, зробить неможливою діяльність в галузі оцінки, суттєво зменшить доходи бюджетів усіх рівнів.

Справжньою метою авторів законопроекту, на думку оцінювачів, є не задеклароване упорядкування оціночної діяльності, а "створення корупційної системи доступу до ринку послуг з оцінки та встановлення непрозорих умов функціонування ринку власності в цілому".

Організації вважають за необхідне визнати законопроект таким, що не відповідає міжнародній практиці та суперечить основним принципам оціночної діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!