Єврокомісія покращила прогнози ВВП єврозони

Понеділок, 4 травня 2009, 16:26

Єврокомісія (ЄК) знизила прогноз ВВП єврозони на 2009 рік, зазначивши, що фінансові ринки "залишаються в умовах стресу" у зв'язку з глобальною кризою.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Згідно із прогнозом ЄК, ВВП єврозони в 2009 році скоротиться на 4%, в 2010 році - на 0,1%.

У січні ЄК прогнозувала падіння ВВП регіону в цьому році на 1,9%.

Реклама:

Безробіття в єврозоні збільшиться до 9,9% в 2009 році і до 11,5% у 2010 році, прогнозує Єврокомісія. Найвище безробіття, як очікується, буде зафіксовано в Іспанії й Ірландії.

Європейські компанії скорочують обсяги виробництва і робочі місця, щоб вижити в умовах найсерйознішої рецесії з часів Другої світової війни, при цьому, заходи урядів з підтримки банків і економіки призвели до роздування дефіцитів бюджету до рівнів, що перевищують ліміти, встановлені для країн єврозони.

Згідно із прогнозом ЄК, дефіцити бюджету країн регіону в цьому році будуть становити в середньому 5,3% ВВП.

Європейський центральний банк (ЄЦБ), який вже опустив базову процентну ставку до рекордно низького рівня, на цьому тижні може оголосити про нові заходи, спрямовані на боротьбу з рецесією, вважають експерти.

"Європейська економіка знаходиться в самому центрі глибокої рецесії, - відзначає уповноважений Єврокомісії з економічних та фінансових питань Хоакін Альмуніа. - Однак амбітні заходи, що вживаються урядами і центробанками в цих виняткових умовах, ймовірно, зупинять падіння економічної активності у 2009 році і підтримають відновлення економіки наступного року".

Нові прогнози ЄК відповідають прогнозам Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Згідно із прогнозом МВФ, ВВП єврозони в цьому році впаде на 4,2%, в наступному - на 0,4%, у той час як в ОЕСР прогнозують зниження відповідно на 4,1% і 0,3%.

Інфляція в регіоні, згідно з прогнозом Єврокомісії, сповільниться цього року до 0,4%, а в наступному - прискориться до 1,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: