Росіяни готують відповідь на аверс "Одеса-Броди"

Середа, 27 травня 2009, 19:56

На початку червня російська "Транснєфть" розпочне будівництво другої черги Балтійської трубопровідної системи.

Про це заявив голова компанії Ніколас Токарєв в інтерв'ю російському телеканалу "Вести", повідомляє "Бі-Бі-Сі".

За його словами, упевненість у доцільності та своєчасності цього проекту з'явилася після рішення керівництва Україні про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у європейському напрямку, тоді як зараз цим трубопроводом постачається російська нафта у напрямку до Чорного моря.

"Рішення про будівництво БТС-2 ухвалювалося після відомих подій, пов'язаних із переспрямуванням нафтопроводу "Одеса-Броди" в Україні. Завдання цього проекту полягає у забезпеченні незалежності транзиту російської нафти від сусідніх держав", - сказав він.

Реклама:

"І хоча ми і досі не розуміємо, де у Чорноморському басейні або у Каспійському регіоні знайдеться 40 мільйонів тон нафти для заповнення "Одеса-Броди", ми у цьому вбачаємо спробу витіснити Росію із традиційних нафтових ринків у Європі, і тому будівництво БТС-2 вважаємо дуже своєчасним рішенням", - зазначив Токарєв.

За словами керівника "Транснєфті", довжина нового нафтопроводу становитиме 1100 кілометрів, а пропускна потужність сягатиме 30 мільйонів тон.

Завершення будівництва, яке оцінюється у понад 4 мільярди доларів, заплановане на 2012 рік.

Утім, рівно рік тому керівник "Транснєфті" заявляв, що будівництво БТС-2 має розпочатися у вересні 2008 року.

Як повідомлялося, 14 травня президент Віктор Ющенко підписав указ про невідкладність заходів з реалізації проекту Євро-Азійського транспортного коридору на базі нафтопроводу "Одеса-Броди", запущеного в аверсному режимі.

Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що нафтопровід "Одеса-Броди" може бути запущений в аверсному режимі лише після досягнення домовленостей з постачальниками і споживачами нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!