Експерт: зростання ринків залежить від падіння долара

Середа, 27 травня 2009, 14:56

Основною умовою зростання глобальних фондових показників, у тому числі й українського індексу ПФТС, є подальше падіння курсу долара США.

Так вважає голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

"Факт збільшення покупок акцій в умовах знецінення долара очевидний. І, навпаки, прагнення інвесторів позбутися від нестабільних паперів на падаючому ринку призводить до подорожчання світової валюти", - сказав Спасіченко.

При цьому експерт зазначає, що найбільш показовою "зворотньою пропорцією" фондового ралі є співвідношення "долар/євро".
 
"Зворотна залежність з рухом курсу американської валюти є основоположним принципом динаміки ринків останніх років. В умовах нестабільності глобальної економіки найбільш прагматичним інструментом для вкладення виглядає основна валюта для світових розрахунків, а саме, долар", - наголосив голова інвестиційного відділу КУА.
 
Найбільш чітко дані тенденції почали виявлятися під час фінансової кризи, з початку 2008 року. Навесні 2008 року Україна, протягом довгого часу звикала до адміністративного управління курсом національної валюти й пішла своїм шляхом ціноутворення долара.

"Це лише поглибило кризу на інвестиційному полі країни. Інвестори почали швидко виходити з українських активів, боячись далі отримати за них ще менше вільноконвертованої валюти. До осені 2008 року відтік капіталів, посилений також загальним погіршенням економічної кон'юнктури в середині країни, змусив державу встановити ринковий курс вже примусово", - зазначає Спасіченко.
 
За його словами, внесення логіки на валютний ринок і його звільнення від панічних настроїв навесні 2009 року перенесли зворотню залежність долара до фондових індексів і в Україну.

Реклама:

"Зростання ПФТС у 118% з 6 березня до 26 травня 2008 року обернулося зростанням вартості гривні в 12% за той же час", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!