Падіння ВВП в Україні в 2009 році може досягти 10% - екс-голова Ради НБУ

Понеділок, 16 лютого 2009, 12:08

Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2009 році може скласти від 3 до 10%, при інфляції 15-20%, вважає член Ради Національного банку України (НБУ), глава інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Падіння ВВП в 2009 році може становити, за нашими оцінками, в оптимальному варіанті 3%, в усереднених - 6%, а в найгіршим - до 10% проти рівня 2008 року. Таким чином сьогодні українська економіка опинилася в подвійній пастці власної та світової фінансового криз ... Темп інфляції в 2009 році буде мати тенденцію до підвищення приблизно до 15-20% ", - говориться в його статті, опублікованій на веб-сайті міністерства економіки України.

На думку екс-голови Ради Нацбанку, у країні можна чекати банківську кризу і досить глибоке падіння економіки, які погрожують масовим невдоволенням населення.

"У 2009 році рівень безробіття може перевищити 11%, що в умовах України є значною величиною, оскільки бюджет і пенсійний фонд не зможуть виконати в необхідному обсязі свої зобов'язання", - зазначає академік НАН України.

Реклама:

За його оцінкою, вирішення цієї проблеми буде сприяти максимально можливе скорочення пільг, обмеження необґрунтовано високих заробітних плат і пенсій окремим категоріям населення, а також оптимізація управлінських витрат держави і скорочення загальнодержавних та регіональних державних програм.

"В цілому слід мати на увазі, що уникнути соціальної кризи не вдасться, а тому скорочувати нераціональні видатки бюджету в 2009 році вкрай необхідно, тому що, якщо не вдасться вирішити проблему соціальної напруги, серйозних соціальних потрясінь не уникнути", - вважає Геєць.

"Криза, вдарила по доходах населення, знецінила активи, збільшилося безробіття і, відповідно, посилилося навантаження на бюджет, доходи якого зменшаться, збільшилося боргове навантаження на економіку, особливо болісно криза відіб'ється на інвестиційній активності і тим самим позбавить економіку середньострокової перспективи, що є найбільш неприємним. У цьому зв'язку всі зміни в економічній політиці вже в даний час повинні бути спрямовані на створення умов для швидкого початку відродження економіки", - наголошує вчений.

При цьому за його оцінкою, вартість активів в Україні може знизитися більш ніж у 2-3 рази.

Щодо банківської системи, глава інституту економіки та прогнозування зазначає, що відбулася девальвація гривні веде до масових неповернення кредитів, що підвищує ймовірність масових банкрутств кредитно-фінансових установ. При цьому у держави, за його оцінкою, буде явно недостатньо коштів для виплати компенсацій вкладникам збанкрутілих банків.

"Трапилося банкрутство фінансових установ (у першу чергу банків), які видали кредити в іноземній валюті (частка таких кредитів становить близько 70-80%). Ситуація ускладнилася вже в листопаді 2008 року, а з огляду на те, що в майбутньому передбачаються масові звільнення з - за очікуваного ще більшого падіння економіки, слід передбачати її подальше погіршення ", - підкреслює член Ради НБУ.

На його думку, прагнення влади вирішити завдання підтримки бюджету та економіки за рахунок зовнішніх позик веде до довгострокової боргової залежності України як держави.

Разом з тим, академік вважає, що держава не повинна допустити в 2009 році появи в Україні ще одного джерела соціальної напруженості і тому зобов'язана залучати позики під гарантії уряду для реструктуризації банківської системи та отримання контрольних пакетів ряду комерційних банків. За його оцінкою, присутність держави в сукупному статутному капіталі банків необхідно довести до рівня не менше 20%.

При цьому, на думку В. Гейця, важливо зосередитися на підтримці системних банків, які контролюють 60-70% ринку банківських послуг, щоб не допустити кризу системного характеру не тільки у фінансах, але й в економіці в цілому.

"Цілком реально, що і тепер, і надалі значна частина банків, які є несистемними, закриються, хіба що вони про себе подбали заздалегідь - до 2008 року", - відзначає голова робочої групи Ради НБУ по розробці антикризових заходів.

Глава інституту економіки та прогнозування також вважає, що не варто очікувати, що Україні вдасться уникнути витрачання ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"У 2008-2009 роках буде витрачена значна частина ресурсів позики, отриманого від МВФ, і ресурсів НБУ, оскільки загальний обсяг платежів як до кінця 2008 року, так і в 2009 році складає близько 40-50 мільярдів доларів із урахуванням очікуваного дефіциту поточного рахунку платіжного балансу . Якщо виходити з того, що резерви Нацбанку та позика МВФ в сукупності становлять близько 50 млрд дол, то можна стверджувати, що без девальвації національної валюти, як уже було показано, не обійтися і надалі ", - зазначається в статті.

При цьому за його оцінкою, стабілізаційний кредит МВФ залучений на далеко не найкращих умовах. "Хоча кредит і досить дешевий, він дуже обтяжливий за термінами початку погашення, незважаючи на те, що весь термін повернення розтягнутий, за умовами меморандуму, на п'ять років. Однак, з огляду на кризову ситуацію з платіжним балансом України, яка проявилася в 2008 році і очікується в 2009 році, положення в 2010 році буде не набагато легше ", - зазначає Геєць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!