S&P може знизити рейтинг України

Понеділок, 16 лютого 2009, 11:33

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's поставило рейтинги України на перегляд з ймовірністю зниження через зростаючий ризик невиконання умов угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання стабілізаційного кредиту. 

Про це повідомляє  агенство "Інтерфакс-АФІ".

До списоку CreditWatch (рейтинги на перегляді) з негативним прогнозом помістили довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті "В" і довгостроковий суверенний кредитний рейтинг за зобов'язаннями в національній валюті "В +". 

Рішення про можливу зміну рейтингів може бути прийняте протягом двох тижнів після отримання від уряду роз'яснень щодо реалізації узгодженої з МВФ програми. 

Реклама:

При виведенні зі списку CreditWatch рейтинги можуть бути знижений на одну або більше ступенів. 

"На фоні зростання економіки, яке різко скорочуються, погіршення умов торгівлі та майбутніх президентських виборів уряд України недостатньо чітко виконує умови угоди з МВФ про фінансування, в тому числі про посилення бюджетної політики та консолідації банківської системи. Очікуване у цьому році падіння внутрішнього попиту негативно позначиться на рівні державних доходів, і уряду, позбавленому джерел фінансування, доведеться вишукувати можливості для подальшого скорочення витрат",  - зазначається в повідомленні Standard & Poor's.

"Політичні інститути, як і раніше, слабкі й можуть стати ще більш неефективними через спад в реальній економіці і відсутність чіткого здійснення поділу влади між урядом та президентом. Національний банк України не є повністю незалежним і піддається втручанню політичних сил, що посилює ризик невиконання умов програми МВФ ", - говориться у його повідомленні. 

"За відсутності джерел фінансування бюджету розширеного уряду і приватного сектора збільшується ризик рефінансування в економіці країни в цілому. Розмір міжнародних резервів (станом на кінець січня) на даний час достатній для покриття трохи більше 100% оціночних потреб банківського сектору в погашенні зобов'язань, які наступають цього року, але не для фінансування потреб корпоративного сектору в 2009 році, які ми оцінюємо в 9,5 млрд. дол. (без урахування торгового фінансування). Сукупні зобов'язання розширеного уряду по основній сумі боргу (включаючи зобов'язання за гарантіями) відносно невеликі: протягом 2009 року належить виплатити 2,2 млрд. дол. ", - говориться в прес-релізі S&P. 

"Проте умовні зобов'язання, в тому числі пов'язані з банківською системою, якавідчуває серйозні проблеми, будуть, вочевидь, продовжувати рости, створюючи значне навантаження на державні фінанси, оскільки різке скорочення економіки надає додатковий негативний вплив на платіжні системи приватного та державного секторів і на їх здатність обслуговувати свої боргові зобов'язання. Практично повне закриття каналу зовнішнього фінансування призвело до падіння довіри українських господарюючих об'єктів до стабільності обмінного курсу і банківської системи. Під впливом різкого погіршення якості кредитних портфелів посилився тиск на капітал банків, що означає потенційне збільшення державних витрат на рекапіталізацію фінансової системи ", - відзначають експерти агентства. 

"Приблизно половина кредитів, виданих вітчизняним позичальникам (на їхню частку припадає 80% ВВП), номіновані в іноземній валюті, тому юридичні та фізичні особи будуть піддаватися валютному ризику, якщо курс національної валюти буде продовжувати знижуватися (що передбачено нашим базовим сценарієм)", - повідомляється в прес-релізі. 

Січнева місія МВФ залишила Київ, не винісши рішення про долю узгодженої з урядом програми. 

Місія погодилася, що більш різке, ніж очікувалося, скорочення економічної активності в Україні вимагає внесення коректив у узгоджену з МВФ економічну програму уряду, і відвела на переговори з цього питання ще кілька тижнів. 

У листопаді минулого року МВФ на підставі погодженої з урядом економічної програми надав Україні кредит Stand-By у розмірі близько 16,5 млрд. дол. (11 млрд SDR), з них Нацбанк країни одразу отримав 4,5 млрд. дол. Погоджений з МВФ документ, зокрема, припускав бездефіцитний держбюджет на 2009 рік, відмову від обмежень імпорту. Однак парламент ухвалив бюджет з дефіцитом на рівні 3% прогнозного ВВП і закон про тимчасове підвищення ввізних мит на весь імпорт, окрім критичного, в розмірі 13%. 

Місії МВФ щоквартально перевіряють виконання Україною умов меморандуму. За первинним графіком, якщо б січнева місія МВФ, яка завершилася 6 лютого переговори з керівництвом України щодо першого огляду про угоду Stand-By, дала позитивний висновок, наступний транш кредиту в розмірі 1,25 млрд SDR вступив би в країну 15 лютого. 

За даними секретаріату президента, виконання програми МВФ поставлено під загрозу через небажання уряду вносити істотні непопулярні зміни до держбюджету-2009, щоб зробити його реалістичним, - повідомляє Інтерфакс-АФІ.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник, один з чотирьох осіб, що підписали меморандум з МВФ з української сторони, 12 лютого подав у відставку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!