У США прийняли план порятунку економіки

Понеділок, 16 лютого 2009, 11:15
План порятунку економіки США, остаточний обсяг якого склав 787 млн. дол., в п'ятницю увечері був остаточно схвалений двома палатами Конгресу і в понеділок повинен бути підписаний президентом.

Про це повідомляє агенство Інтерфакс-АФІ.

Прийнята Конгресом програма передбачає скорочення податків на  282 млрд. дол., з цієї суми приблизно половина припадає на приватних осіб, половина - на приватний бізнес. "Найдорожчий" елемент плану - це зниження прибуткового податку на 400 дол. на рік.

Інша частина програми - це витрати на збільшення допомоги по безробіттю, асигнування на освіту, телекомунікації, енергетику, інфраструктуру. Зокрема, 30 млрд. дол. буде витрачено на модернізацію електроенергетики та впровадження нових технологій у цій сфері, 29 млрд. дол. - на дороги і мости.

У суботу президент Барак Обама назвав законопроект найважливішим рубежем на шляху американської економіки до відновлення.

Реклама:

Законопроект покликаний підтримати попит з боку споживачів та бізнесу, дати економіці "інвестиції, необхідні для тривалого економічного росту і процвітання", сказав Обама.

Однак прийнятий план - це тільки початок "тривалого і важкого процесу" із повернення економіки на траєкторію зростання, зазначив він.

План, який є центральним елементом програми Обами з виведення США з кризи, покликаний зберегти або створити 3,5 млн. робочих місць.

Обсяг програми становить 2,5% ВВП протягом двох років поспіль, за цим показником вона не має рівних в історії: під час Великої депресії програми Рузвельта New Deal досягала максимум 1,5% ВВП, пише The Wall Street Journal.

Палата представників підтримала законопроект в п'ятницю 246 голосами "за" при 183 "проти". "За" не проголосував жоден республіканець, 7 демократів приєдналися до опозиції.

У Сенаті законопроект отримав мінімально необхідні 60 голосів, при цьому його підтримали, як і при попередньому голосуванні, три сенатора-республіканця. "Проти" були 38 парламентаріїв.

В останній момент законопроект був доповнений поправкою, яка вводить обмеження заробітної плати для керівників фінансових структур, які вже отримали допомогу федерального уряду. Раніше ці обмеження передбачалося поширити тільки на банкірів, які будуть отримувати таку допомогу в майбутньому.

Поправка викликала хвилю обурення на Уолл-стріт, яка боїться "витоку мізків" в інші сектори економіки.

Раніше Сенат і Палата представників взяли два різних варіантах законопроекту, і знадобилося декілька днів для узгодження компромісного варіанту обсягом 787 млрд дол.(що істотно менше, ніж спочатку припускали демократи).

З підсумкової суми на поточний рік припадає 185 млрд. дол., на 2010 рік - 399 млрд. дол.

Республіканці, критикуючи законопроект, наполягали на збільшенні його податкової складової і на скороченні прямих витрат, недоліків називаючи розпорошеність, відсутність фокусу на ключових проблемах і його наслідки для бюджету США.

Демократи в свою чергу заявляли, що загальний масштаб програми, з огляду на гостроту і глибину переживаємо країною кризи, не повинен скорочуватися.

Багатотижнева дискусія так і не зблизила позиції двох партій, і законопроект, покликаний врятувати економіку США від кризи, не став "двопартійним".

Інвестори, незважаючи на прийняття плану, з песимізмом дивляться на ситуацію в економіці. У п'ятницю Standard & Poor's 500 знизився на 1%. За тиждень американські фондові індекси впали приблизно на 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!