77% українців вже відчули на собі удар кризи

Середа, 17 грудня 2008, 13:09
 

Українці песимістично оцінюють свої перспективи, переважної більшості вже торкнулась економічна криза особисто.

Такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна після проведення всеукраїнського дослідження "Соціальна захищеність українців".

Згідно з переданими агентству "УНІАН" результатами дослідження, економічна криза торкнулася 77% громадян України.

Експерти зауважують, що водночас матеріальний стан населення змінився несуттєво порівняно з тим, яким він було на початку цього року. Понад усе люди сьогодні бояться не втрати роботи чи заощаджень, а істотного зниження рівня життя, тобто купівельної спроможності.

Реклама:

79% опитаних відчули на собі підвищення цін, частішими стали випадки затримки зарплати, на що скаржаться 29% респондентів. Понад 20% опитаних вказали на зменшення зарплати. У сім'ях 14,8% респондентів хтось втратив роботу, а 6% опитаних вказують на припинення роботи підприємства, на якому вони працювали.

Не торкнулася криза 12,7% респондентів, хоча жодних наслідків її зовсім не відчувають лише 2,4% опитаних. Ті, кого криза не торкнулася, є як серед заможних людей, так і серед бідних.

В Інституті Горшеніна також дійшли висновку, що сьогодні кожен третій дорослий українець не працює. Так, за даними дослідження, в Україні сьогодні не працює 33,6% дорослого населення. З них пенсіонерів - 61,7%, безробітних - 9,2%, домогосподарок - 8%, студентів - 10,3%.

Характеризуючи можливі наслідки світової економічної кризи для українського суспільства, респонденти насамперед вказують на неминучість збільшення безробіття, зниження доходів людей і водночас - на підвищення цін. Прогнозується різке зростання кількості бідних, соціальної напруженості і злочинності.

Близько третини працюючих респондентів вважають, що внаслідок кризи їхнє підприємство втратить свої позиції (25% відповідей) або ж збанкрутує (5% відповідей), і ще 30% не можуть визначитися з відповіддю, що буде з їхнім підприємством через рік-два, що теж не можна оцінювати як оптимістичний настрій.

Близько 40% респондентів зберігають оптимізм, характеризуючи завтрашній день своїх підприємств. Перспективи державних і приватних підприємств оцінюються респондентами приблизно однаково, а у власників бізнесу надій на майбутнє більше.

Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-2,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: