Федеральна резервна система США рятує ще одну компанію

Середа, 17 вересня 2008, 11:21

Федеральна резервна система (ФРС) надала найбільший світовій страховій компанії AIG, що була на межі банкрутства, кредит на 85 млрд. дол.  в обмін на одержання державою 79,9% її акцій.

Відповідно до оголошеного плану, менеджмент компанії буде усунутий, а уряд США отримає право вето на прийняття рішень новим керівництвом AIG, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Федеральний резерв вважає, що "у цій ситуації невпорядкований крах AIG може посилити й без того значну нестійкість ринку, погіршати становище домогосподарств і істотно вплинути на економічну активність".

Забезпеченням по кредиту є всі активи страхової компанії. Очікується, що кредит буде погашений за рахунок продажу активів AIG, говориться в заяві.

Реклама:

Світові фінансові ринки сприйняли цю новину з почуттям полегшення, акції в усьому світі почали зростати, тому що крах AIG, що не мав би аналогів за масштабом у світовій корпоративній історії, міг би призвести до фінансового хаосу. Акції AIG знизилися з 11 вересня на 79%.

За повідомленням агентства Bloomberg, новим головою AIG стане колишній керівник Allstate Corp 63-літній Едвард Лідді.

За кілька годин до порятунку AIG його колишній голова й нинішній великий акціонер Моріс Грінберг офіційно повідомив про намір купити компанію повністю або частково, однак ці плани так і не були реалізовані.

На вихідних ФРС не захотіла врятувати компанію Lehman Brothers, а за кілька днів до цього американська влада фактично націоналізувала дві найбільші іпотечні компанії США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: