Быть онлайн при отключении света: возможные решения для Украины

Быть онлайн при отключении света: возможные решения для Украины

Вторник, 22 ноября 2022, 15:30 -
колаж Андрія Калістратенка
Иметь доступ в интернет при отключении света непросто. Однако есть способы, позволяющие оставаться в сети и быть в курсе последних новостей даже без электричества. (укр)

У сучасному світі інформацію часто називають джерелом життя. Неодноразово доведено: будь-яке блокування інформаційних каналів створює ризики економічних втрат і навіть призводить до смертельних випадків.

Відключення електроенергії, які останнім часом стали нормою для більшості українців, викликають дискомфорт не лише з точки зору роботи і побуту, а і в інформаційному сенсі.

Річ у тім, що від живлення залежить доступ до інтернету – чи не єдиного вікна, через яке всі отримують інформацію. Які рішення дозволять залишатися онлайн навіть без доступу до електроенергії?

Кабельний інтернет

За відсутності живлення електричні прилади, у тому числі wi-fi-роутери, не працюють. Проте це не означає, що абоненти однозначно втрачають доступ до інтернету. Спосіб залишатися в онлайні простий.

Реклама:

Мова про кабель, під'єднаний до wi-fi-роутера, яким передаються та отримуються дані з інтернету.

Якщо штекер (так звана собачка) кабелю приєднати в спеціальний роз’єм у бічній панелі ноутбука (передбачено в більшості моделей) і налаштувати "дротове з'єднання", то можна вільно користуватися інтернетом.

Це навіть краще, ніж бездротовий інтернет через wi-fi. Завдяки прямому з'єднанню швидкість такого інтернету відчутно більша, залежно від провайдера – до 1 Гбіт/сек, тоді як середня швидкість через wi-fi становить 25 Мбіт/сек.

Якщо ноутбук має опцію "мобільний хот-спот", він може працювати як wi-fi-роутер, тобто роздавати інтернет іншим приладам. Тривалість користування таким інтернетом залежить лише від запасу акумулятора ноутбука.

Про що слід подбати заздалегідь? Оскільки зазвичай інтернет-кабель прокладений лише до місяця розташування роутера, то для реалізації такого способу користування інтернетом потрібно придбати довший аналогічний кабель.

На кожному кінці кабелю потрібно закріпити згадані штекери, а для з'єднання з мережевим кабелем слід придбати спеціальний перехідник (з'єднувач мережевих роз'ємів).

Під'єднання кабелю через роз'єми wi-fi-роутера за відсутності світла не дасть бажаного результату, адже пристрій може передавати сигнал лише за наявності електричного живлення.

Такий спосіб доступу до інтернету можливий за умови, якщо в провайдера є електроенергія.

Супутниковий інтернет

Супутниковий інтернет вважається найнадійнішим рішенням з точки зору забезпечення зв'язку при повному блекауті, тобто якщо електроенергії не буде протягом тривалого часу.

На українському ринку працюють кілька провайдерів супутникового інтернету: DataGroup, Iridium, Inmarsat і Starlink. Проте далеко не всі з них можуть працювати без електроенергії.

Наприклад, DataGroup обіцяє мінімальну швидкість інтернету 56 Кбіт/сек, проте вказує, що єдиною умовою для роботи є "стабільне джерело електричного живлення".

Те саме стосується і приладдя компанії Ілона Маска. При швидкості 50-200 Мбіт/сек Starlink споживає до 100 Вт на годину. Це небагато, але за повної відсутності світла цінність пристрою дорівнює нулю.

В Україні Starlink коштує близько 45 тис грн. Водночас ціна з доставкою з Польщі – 24 тис грн. Якщо при оформленні замовлення на сайті starlink.com пристрою немає для замовлення з Польщі, його можна замовити в Чехії або Німеччині.

Деякі українські поштові сервіси навіть підготували покрокову інструкцію, як найвигідніше придбати Starlink з України.

Користувачу також доведеться сплачувати місячну абонплату. Якщо обрати варіант з прив’язкою до місця перебування в Україні – 60 дол на місяць. Платити треба регулярно, паузи не передбачені.

Інший варіант підійде мандрівникам. Тут місячна плата стартує з 69 дол для різних країн, і користування можна ставити на паузу.

Проте для пристроїв, придбаних в Україні, другий тариф наразі недоступний. Це стосується лише обладнання, придбаного за кордоном. Цим варіантом українець може скористатися, якщо придбає пристрій з-за крдону.

Компанії Iridium та Inmarsat забезпечують доступ до інтернету в будь-якій точці країни без необхідності доступу до електроенергії, оскільки їх wi-fi-роутери обладнані акумуляторами.

Мінімальна тривалість роботи пристроїв у режимі активного використання – 2,5 год.

Однак ці мобільні супутникові термінали мають слабкі сторони. Перша – за найкращих обставин вони забезпечать швидкість лише 240-380 Кбіт/сек. Друга – ціна: один пристрій коштує 1500-1700 дол.

GSM-інтернет

GSM-інтернет використовує мережу мобільних базових станцій, тобто це мобільний інтернет від одного з операторів.

Це рішення менш залежне від відключень електроенергії, оскільки базові станції оснащені акумуляторними батареями. Однак якщо відключення електроенергії тривале, то станції вимкнуться.

На щастя, деякі базові станції можуть працювати від дизель-генераторів. Проте їх мало, вони розташовані лише у великих містах, а запасів пального вистачить лише на кілька днів.

Найпростішим прикладом використання GSM-інтернету є смартфон з увімкненою точкою доступу. Тоді для живлення ноутбука інтернетом не потрібне додаткове обладнання.

Однак якщо найближчі базові станції мобільного зв’язку не працюватимуть, то смартфон не отримає сигналу. У такому випадку знадобляться модем або повторювач з антеною для посилення сигналу.

GSM-модем чи GSM-повторювач

Апаратне забезпечення доступне у двох варіантах: модем і повторювач.

GSM-модем працює як смартфон, але із зовнішньою антеною. На відміну від точки доступу на смартфоні, цей пристрій може одночасно обслуговувати кілька користувачів інтернету: ноутбук, смартфон, смарт-телевізор, POS-термінал.

Для роботи модема потрібна сім-картка з інтернет-планом будь-якого мобільного оператора. Деякі оператори за невелику додаткову плату пропонують отримати копію сім-картки клієнта для використання в GSM-модемі.

Кілька слів про зовнішні антени: спрямована краща, якщо відоме місце розташування вежі стільникового зв'язку, а різнонаправлена підійде для інших ситуацій.

 
 

Існує відкрита база даних веж стільникового зв'язку, але вона містить інформацію лише про невелику частину веж.

Мінімальна вартість GSM-модема – 800 грн.

GSM-повторювач приймає GSM-сигнал, підсилює його і передає на смартфони.

Для передавання даних за технологією 4G мобільні оператори використовують діапазони частот 900 МГц, 1 800 МГц і 2 600 МГц. Чим вища частота, тим вища швидкість передавання даних, але менша відстань поширення сигналу.

 

На ринку присутні однодіапазонні та багатодіапазонні повторювачі. Діапазони 1 800 МГц та 2 500 МГц краще працюють у густонаселених районах, а діапазон 900 МГц підходить для рівнинної сільської місцевості.

Базовий комплект однодіапазонного повторювача коштує 4 тис грн, сім-картка для нього не потрібна.

 

Реклама: