"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Минус 37 долларов за баррель: что происходит с рынком нефти

Минус 37 долларов за баррель: что происходит с рынком нефти

Вторник, 21 апреля 2020, 06:30 -
ua.depositphotos.com
Цена на техасскую нефть WTI впервые в истории стала отрицательной. Как это стало возможным и что это значит для мира и Украины? (укр)

Уперше в історії ціна на нафту стала від'ємною. Це сталося 20 квітня.

У цей день нафта марки WTI з поставкою в травні на Нью-Йоркській товарній біржі впала до "нуля" доларів, а потім обрушилася до "мінус" 37 доларів за барель. Тобто падіння становило 300%.

Це означає, що продавці нафти змушені платити покупцям за те, щоб вони забрали товар. У світі так багато невикористаної нафти через зменшення попиту, спричинене пандемією, що сировину вже нема де зберігати.

ЕП в короткому огляді пояснює, що сталося, як нафтові ціни увійшли в історію, чому заявлене країнами ОПЕК+ скорочення видобутку нафти не дає результату і які можливості це створює для України.

Реклама:

Історичний день: як нафта подешевшала до –37

У 2020 році ціни на нафту різко впали. Головні причини — коронавірус та порушення початкової угоди ОПЕК+. Після того, як Росія та Саудівська Аравія не домовилися продовжити угоду про скорочення видобутку, нафта подешевшала майже вдвічі.

На відкритті торгів на Нью-Йоркській товарній біржі 20 квітня барель WTI з поставкою в травні коштував понад 17 дол. На початку торгів ціни провалилися одразу на 51% до 8,8 дол за бар. Потім деякий час ціни трималися на одному рівні, але ближче до завершення торгів ще стрімкіше полетіли вниз.

За годину торгів котирування впали з 5 дол за бар до нижче 1 дол і через лічені хвилини зайшли в негативну зону. До 21:15 за київським часом травневі ф'ючерси на нафту марки WTI впали до мінус 7,5 дол за бар, а до 21:30 — до мінус 40 дол.

Закінчився цей божевільний день для виробників нафти на позначці -37,6 дол за бар. Таке сталося вперше з 1983 року — з часу, коли нафтові ф'ючерси почали торгуватися на біржі.

 
джерело: BBC

У даному випадку мова йде про американську нафту марки WTI. Більше того, йдеться про ціни на нафту з поставкою в травні за контрактами, термін яких закінчується 21 травня.

Натомість ціни на червневі ф'ючерси WTI впали тільки на 5% і коштують понад 20 дол за бар. Разом з тим, розрив між цінами на травневі і червневі контракти ще ніколи не був таким великим.

Ціна американської WTI (Western Texas Intermidiate) використовується як індекс для торгових нафтових угод в США (як нафта марки Brent — у Європі та Urals — при поставках з Росії).

В іншій частині світу ситуація не така катастрофічна. Ціна Brent впала тільки на 5% до 26 дол за бар.

Американський ринок зараз не так пов'язаний із світовим, як раніше, коли США ввозили значну частину нафти з-за кордону. Ціни на WTI та Brent можуть відрізнятися більш ніж на 10 дол.

Падінням відреагувала на заокеанські новини нафта марки Urals, якою торгують російські компанії. В кінці дня її спотова ціна (з поставкою негайно) теж стала від'ємною — мінус 2 дол за бар, що на 112,7% менше останньої ціни 15,75 дол за бар.

Продавцям доведеться доплачувати

Ціна на нафту WTI пішла в глибокий мінус через те, що сировину нема де зберігати, і неможливо припинити видобуток без значних втрат в майбутньому.

Причина настільки глибокого падіння — саме в США. Країна на місяць стала епіцентром епідемії, а її експортні потужності не дозволяють позбутися надлишків нафти — охочих купувати зараз нема. Своєю чергою, американські НПЗ в більшості випадків не готові купувати нафту дорожче 2 дол за бар.

Так, за даними МЕА від 10 квітня, запаси нафти в найбільшому американському нафтовому хабі в місті Кушингу становили майже 55 млн бар — близько 67% ємності сховищ.

 
Місто Кушинг, штат Оклахома. Хаб для зберігання та транспортування нафти
джерело: businessinsider.com

"Доступ до сховищ в США буде вичерпаний протягом наступних двох тижнів", – сказав Financial Times редактор інформаційного бюлетеня нафтового ринку The Schork Report Стівен Шорк. Він зазначив, що нафтовий колапс в країні прискорюється.

Частина експертів пов'язує нинішній обвал з рішеннями трейдерів з фінансового сектору.

Коли у ф'ючерсів наближається термін поставки, трейдери повинні вирішити: приймати фізичне постачання нафти за контрактом чи продати його. Більшості трейдерів, які торгують ф'ючерсами, не потрібні поставки, тому в нинішній ситуації вони позбавляються травневих контрактів, термін яких спливав на наступнйи день, і переходять на червневі.

Оскільки на ринку утворився значний надлишок нафти, трейдери не можуть знайти покупців на свої травневі контракти, за якими нафта буде фізично поставлена, бо її ніде зберігати.

Саме тому, на думку колишнього заступника міністра економіки Павла Кухти, не варто від'ємну ціну на найближчий ф'ючерс на WTI сприймати як від'ємну ціну на нафту взагалі. "Ф'ючерс на наступний місяць вже торгується вище 20 дол за бар, це і є реальна ціна на ринку", — наголошує він.

У той же час сильне падіння нафтових котирувань змушує виробників зупиняти роботу або істотно скорочувати активність. У США очікують хвилю банкрутств нафтовидобувних компаній.

За даними американської нафтосервісної компанії Baker Hughes, кількість діючих нафтових бурових установок у США за минулий тиждень скоротилася на 66 до 438. Це мінімальний показник з жовтня 2016 року. Наприклад, у цей же день 2019 року в країні працювало 825 установок.

Угода ОПЕК+ не допомогла

Ціни на нафту в останні тижні перебували під неабияким тиском. Ситуацію не змогла виправити навіть довгоочікувана угода країн ОПЕК+.

4 квітня для підтримки цін в умовах пандемії коронавірусу ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні країни домовилися скоротити видобуток на рекордні 10% світової пропозиції сировини.

Як і прогнозували аналітики, цього виявилося недостатньо. Вони порадили готуватися до тривалого періоду низьких цін.

Фахівці наголосили, що угода ОПЕК+ почне діяти тільки в травні і допоможе лише частково стабілізувати ситуацію. Мовляв, ціни будуть низькими, поки не почнуть зніматися карантинні обмеження і не почне зростати попит.

До того ж, країни домовилися знизити світовий видобуток на 10%, а попит впав більш ніж на 20%. Угода не може підвищити ціни, а може лише зменшити темпи заповнення сховищ.

"Минуло не так багато часу, щоб ринок визнав: домовленості ОПЕК+ не є достатніми для збалансування ринків нафти", — цитує аналітика брокерської компанії Axicorp Стівена Іннеса ВВС.

Можливості для України

Нафту вже нема де зберігати, але при цьому неможливо припинити її видобуток без значних втрат в майбутньому.

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, при нинішніх темпах видобутку та споживання потужностей для зберігання нафти в США вистачить до листопада.

"В Україні є величезна нафтотранспортна система, де можна зберігати нафту, один працюючий завод (Кременчуцький НПЗ. — ЕП) із значними потужностями для зберігання, а також багато нафтопереробних заводів, які давно зупинені, але на яких принаймні були такі ємкості", — написав Вітренко.

"Схоже, бізнес із зберігання нафти зараз найбільш прибутковий. Потрібно не проґавити можливості і максимально їх монетизувати", — підсумував виконавчий директор "Нафтогазу".

Фото на головній: ua.depositphotos.com

Реклама: