Дали прикурить. Что Аваков и Луценко искали у табачного монополиста

Дали прикурить. Что Аваков и Луценко искали у табачного монополиста

Суббота, 1 апреля 2017, 12:00 -
31 марта около 1000 правоохранителей провели серию обысков у крупнейшего табачного дистрибьютора в Украине. Компанию обвиняют в выводе средств в Россию и финансировании терроризма.

Ранок п'ятниці почався з повідомлень в Facebook генерального прокурора Юрія Луценка про обшуки у найбільшого дистриб'ютора тютюнових виробів компанії – "Тедіс-Україна".

"Департамент в сфері економіки ГПУ разом з Головною військовою прокуратурою за оперативної підтримки підрозділів Нацполіції викрили схему особливо великого ухилення сплати податків і незаконного виведення мільярдів гривень за кордон, в тому числі для фінансування тероризму", – написав у себе на сторінці Луценко.

Операції такого масштабу відбуваються не часто – у проведенні слідчих дій, виїмці документів і обшуках було задіяно 1000 осіб. Обшуки проводилися як в офісах самої "Тедіс", вдома у менеджмента, так і в компаніях, пов'язаних з дистриб'ютором.

Суть звинувачень ГПУ зводиться до наступного: встановлення монопольного становища на ринку поставки тютюнової продукції, виведення грошових коштів в Росію, і фінансування терористичних організацій "ДНР-ЛНР".

Реклама:

Про це та про деталі справи пізніше на спільному брифінгу розповіли глава ГПУ Юрій Луценко і голова МВС Арсен Аваков. Проведення брифінгу за участю міністра і генпрокурора тільки ще більше засвідчило те, що ситуація з "Тедіс Україна" – це не звичайна операція із "викривлення схем". 

ЕП зібрала всю інформацію про скандального дистриб'ютора, через якого на українському ринку продається 98% сигаретної продукції, про його кінцевих власників і покровителів, та про попередні скандали навколо цієї компанії, яку зараз звинувачують у фінансуванні тероризму. 

Тютюново-збройовий барон

За словами Луценка, з 2012 року власником монопольного дистриб'ютора тютюнових виробів "Тедіс Україна" є росіянин Ігор Кесаєв, якому Рада національної безпеки і оборони раніше заборонила виводити кошти з України за кордон.

Також генпрокурор зазначив, що на ключових посадах в ТОВ "Тедіс" працювали особи, які всі свої рішення погоджували з членом ради директорів російського ЗАТ "Завод імені Дегтярьова" – одного з постачальників зброї терористичним організаціями "ДНР-ЛНР".

"Не дивлячись на заборону РНБО і НБУ, через рахунки фірм-транзитерів за 2015-2017 роки було виведено 2,5 млрд грн", – підкреслив на брифінгу Луценко.

У самій компанії ці обвинувачення спростовують і стверджують, що TEDIS Ukraine володіють громадяни України, Ірландії і Великобританії. Але чи так це?

До травня 2016 року компанія "Тедіс Україна" мала іншу назву – ТК "Мегаполіс Україна". Після перейменування компанія поміняла тільки адресу реєстрації, переїхавши з Тернополя до Одеси. Власники не змінилися.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ. До 2010 року компанії "Мегаполіс" в Україні не існувало. Свою експансію на українському ринку вона почала після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. Тоді протягом декількох місяців структури російського мільярдера Ігоря Кесаєва придбали підприємства ТОВ "Поділля-тютюн" і ТОВ "Вест-Тобакко-Груп", які спеціалізувалися на оптовому та роздрібному продажі тютюнових виробів. Річна виручка цих компаній перевищувала 3 млрд гривень.Так на українському бізнесовому небосхилі засяяла зірка "Мегаполісу". За три роки компанія змогла придбати конкурентів. З понад 60 дистриб’юторів тютюнових виробів в Україні до 2012 року фактично лишився тільки один. Сьогодні компанія одноосібно контролює практично весь ринок розповсюдження тютюнових виробів. У 2014 році "Мегаполіс" отримала від своєї діяльності 1,2 млрд гривень чистого прибутку.

Дійсно, як і заявили в компанії, бенефіціарами "Тедіс Україна" є чотири фізособи: два громадянина України, один громадянин Ірландії і громадянин Великобританії.

За даними держреєстру, директором компанії є громадянин Росії Левон Багдасарян, а її засновниками - шість кіпрських офшорів. Серед них Megapolis Holdings (Overseas) Lіmіted, директором якої є росіянин Ігор Бабіченко – екс-заступник директора російського тютюнового дистриб'ютора "Мегаполіс".

Крім того, Megapolis Holdings (Overseas) Lіmіted також має частку в мережі магазинів товарів першої необхідності "Діксі", яка входить до бізнес-імперії того ж самого Кесаєва.

У згаданому офшорі також фігурують Фредерік Гендрік Тіммерс, представник третього за розміром виробника тютюнових виробів Japan Tobacco Inc. Японська компанія придбала 20% акцій російського "Мегаполіс" в кінці 2013 року. Тіммерс також є представником Megapolis Distribution B.V, яка входить в структуру російського "Мегаполіса".

Таким чином, "Тедіс Україна" має відношення до російського мільярдера.

Хто такий Кесаєв? Це російський мільярдер, доходи якого Forbes оцінює в 3 млрд доларів і називає тютюновим королем Росії. Його ГК "Мегаполіс" контролює 60% тютюнового ринку РФ.

 
На фото Ігор Кесаєв, якому належить бізнес-група "Меркурій". Сюди ж входить головний російський тютюновий дистриб'ютор – група компаній "Мегаполіс".

В кінці 2013 року міжнародні тютюнові компанії Japan Tobacco Inc (JTI) і Philip Morris International (PMI) купили 40% російської групи компаній "Мегаполіс" за 1,5 млрд доларів. Вся компанія за угодою була оцінена в 3,75 млрд доларів. Власник 66% Megapolis Holdings Кесаєв заробив на цій угоді 990 млн доларів, його партнер Сергій Кацієв (34%) – 510 млн доларів.

Крім того, Кесаєв виробляє зброю для Збройних Сил Росії.

У 1991 році він створив групу компаній "Меркурій", яка на той момент займалася поставками товарів народного споживання з Гонконгу, Тайваню та Китаю. Пізніше до групи компаній "Меркурій" увійшов завод імені Дехтярьова, який виробляє автомати і кулемети Калашникова, протитанкові керовані ракети, переносні зенітно-ракетні комплекси та іншу зброю. Крім того, завод виробляє форму для російських військових.

У 2012 році "Меркурій" продав 25% Заводу імені Дегтярьова російській державній корпорації "Ростех", яка займається виробництвом і експортом продукції військового призначення.

Хто прикривав тили "Мегаполіс"

У січні 2015 року в Україні громадські активісти та народні депутати "Народного фронту" заблокували роботу складів компанії ТОВ ТК "Мегаполіс-Україна". Основною їх вимогою тоді було припинення діяльності "Мегаполісу" на території України та внесення Кесаєва у санкційний список.

Проте справжніми мотивами, як писала Українська правда в розслідуванні про табачного дистриб'ютора, були бізнес-інтереси і боротьба за тютюновий ринок.

Раніше стрімкий успіх російського тютюнового гіганта в Україні ЗМІ пов’язували із персоною Віктора Медведчука, який зміг домовитися про підтримку росіян із тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Проте лобіювання інтересів компанії не припинилося і за нової влади – представником інтересів "Мегаполісу" в Україні при новій владі став одеський бізнесмен Борис Кауфман та колишній голова Адміністрації президента Борис Ложкін. Раніше Кауфман уже підтверджував, що є одним із акціонерів компанії "Мегаполіс Україна".

За словам співрозмовників УП, тоді блокування складів пояснювалося саме бізнес-інтересами. Серед зацікавлених сторін, які могли стояти за кампанією проти "Мегаполіса" джерела називали прізвище Олександра Сухомлина.

Це скандальний чиновник, який обіймав посаду заступника міністра економіки України у 2010-2011 роках в уряді Миколи Азарова. Навесні 2011 року президент Віктор Янукович звільнив Сухомлина з цієї посади за ухвалення неправомірного рішення у сфері держзакупівель.

У жовтні 2014 року він був повторно призначений Яценюком на місце заступника міністра економічного розвитку й торгівлі. Однак пропрацював на посаді замміністра усього 8 днів, адже став першим люстрованим чиновником в Україні.

Сухомлин є бенефіціаром компанії "Волиньтабак", яка займається оптовою торгівлею тютюновими виробами.

Тоді основним завданням інформаційної компанії проти "Мегаполісу" було змусити АМКУ розділити компанію на декілька частин, а також позбавити її "політичного даху". Проте компанії все одно вдалося утриматися на плаву. Але, як виявилося, ненадовго.

За словами джерел ЕП в ГПУ, слідчі дії по компанії ведуться ще з минулого року. "Брали до уваги депутатські запити від Народного фронту і інформацію в ЗМІ",заявив співрозмовник.

Куди дивиться Антимонопольний комітет?

Минулої п'ятниці правоохоронці нагрянули з обшуками не тільки до "Тедіс Україна", а також до Антимонопольного комітету.

За даними слідчих, для утримання монопольного становища фірма отримувала сприяння з боку окремих державних органів. Саме АМКУ, за версією слідчих, є тим окремим державним органом, який сприяв компанії "Тедіс" для утримання монопольного становища.

"Ряд інших українських компаній, які хотіли би зайнятися дистрибуцією тютюнової продукції зверталися в АМКУ щодо монополії. Незважаючи на всі свої обов'язки, керівництво не вживало заходів до демонополізації ринку, що на думку слідства сприяла монопольному становищу компанії Тедіс", – зазначив під час брифінгу Луценко .

Для керівництва АМКУ обшуки стали повною несподіванкою. "З 2015 року ми неодноразово зверталися в МВС, прокуратуру з метою надання інформації щодо цього суб'єкту, з приводу наявності або відсутності у нього корпоративних зв'язків з російськими суб'єктами", – зазначив ЕП голова АМКУ Юрій Тереньтьев, який в п'ятницю знаходився в робочому відрядженні у Вашингтоні.

Загалом, не є секретом, що "Тедіс Україна" володіє монопольним становищем на ринку тютюнових дистриб'юторів в Україні, і за оцінкою голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва, через компанію проходить 98% українського тютюну.

У квітні 2015 року АМКУ рекомендував "Мегаполіс-Україна" (сьогодні "Тедіс Україна", ЕП) дотримуватися правил конкуренції при поставках сигарет в роздрібну торгівлю. Однак ніяких дій з боку тютюнового виробника не було, і вже в грудні 2016 року АМКУ оштрафував Tedis Ukraine на суму близько 431 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Проте, під час згадуваного брифінгу Аваков засумнівався в сумі штрафів, а Луценко заявив, що АМКУ не повинен був обмежуватися одними штрафами.

"Вони накладали штрафи на "Тедіс" і цим обмежувалися, хоча повинні були вживати заходи до виробників тютюнової продукції і змусити їх, це завдання АМКУ, знищити  монополію", – заявив голова ГПУ.

"Я як міністр, політична фігура, можу заявити, що в результаті цього розслідування суспільство і ми всі маємо право вимагати відставки керівництва Антимонопольного комітету", – заявив Аваков.

Натомість Терентьєв каже, що штраф 431 мільйон гривень – це другий найбільший штраф в історії комітету після штрафу, накладеного на компанію "Газпром" у 2016 році.

"Згідно із законом у нас за одне порушення в законодавстві про захист економічної конкуренції – верхня межа штрафу 10%. Але це зовсім не означає що штраф повинен становити 10% – це не адміністративне порушення за перевищення швидкості. Штраф був розписаний дуже детально, виходячи з оборотів компанії", – заявив він.

 

Голова АМКУ Юрій Терентьєв

Терентьєв також зазначив, що в середині березня було перше судове засідання в суді першої інстанції, і що розгляд справи триває.

"В даний час у нас відкрито і розслідується справа за ознаками узгоджених дій між чотирма тютюновими компаніями і компанією "Тедіс". Це окрема справа… Були проведені слухання з усіма тютюновими компаніями і всі вони мають позицію, що робота з таким тютюновим дистриб'ютором для них має певні переваги", – наголосив керівник АМКУ.

"Компанія Тедіс отримала таку роль на ринку протягом періоду з 2010 по 2012 рік і просто так сказати що тютюнові дистриб'ютори не мають права працювати з компанією Тедіс – це не зовсім коректне твердження. Сам по собі факт наявності договірних відносин ще не свідчить про змову. Ми ведемо розслідування з цього питання", – додав він.

Тепер розслідування відносно АМКУ ведуть ще і правоохоронці. Співрозмовники в Генпрокуратурі не можуть дати точної відповіді, коли справа буде передана до суду.

"Треба розібрати всі документи. Там дуже багато високих прізвищ", – каже один із співрозмовників.

Реклама: