Почему проценты по кредитам будут снижаться

Почему проценты по кредитам будут снижаться

Как понижение учетной ставки сказывается на стоимости кредитов и что будет в 2024 году? (укр)
Вторник, 21 ноября 2023, 17:55
первая заместитель Председателя правления Глобус Банка

Суттєве зниження облікової ставки з 20% до 16% та очікувана її груднева корекція ще на 1-2 в.п. - до 14-15% - є потужним поштовхом до зниження ставок за кредитами та розвитку партнерських програм банків з виробниками, постачальниками тих чи інших товарів. 

Саме тому варто очікувати, що до кінця грудня залежно від першого внеску, терміну позики та виду кредиту зниження ставок складе від 3% до 5%. 

Зниження облікової ставки свідчить про те, що кошти під кредитні програми стали "дешевшими", тому у банків є реальна можливість для розвитку всього спектру кредитних програм: іпотеки, автокредитування, споживчого кредитування та кредити для придбання основних засобів ведення бізнесу (різноманітного устаткування, автотранспорту тощо). 

Зауважу, що відтоді, як облікова ставка була суттєво знижена, вже відбулося зниження іпотечних ставок на придбання житла на первинному ринку відразу на 3% (залежно від першого внеску та терміну позики сплата за кредитом складе від 7% до 19% річних), ставок за автокредитами на 2-3% (залежно від першого внеску та терміну позики розмір ставки становить до 12% річних), ставок за споживчими кредитами на 2-3% та на 3% знизилися ставки за кредитами для придбання основних засобів ведення бізнесу.

Реклама:

Які ставки будуть у 2024 році

На моє переконання, у грудні будуть сформовані основні умови кредитних програм на перший квартал 2024 року. І залежно від виду позики, загальне зростання кількості виданих банківських кредитів із січня по березень 2024 року, порівняно з аналогічним періодом поточного року, може зрости щонайменше на 15-20%. 

У перспективі 1,5-2 місяців залежно від виду кредиту (враховуючи додаткові умови, як то, наприклад, перший внесок за автокредитами та іпотекою), термінів його погашення тощо кредитні ставки можуть скоротитися ще на 1-2%.

До середини грудня більшість банків готуватиметься до чергових змін, при цьому напрацьовуючи якісно нові кредитні та депозитні програми на випадок зменшення облікової ставки до 14-15%.

Окрему увагу варто звернути на те, що окрім зниження ставок за кредитами, наразі створені сприятливі умови для розвитку партнерських програм із ритейлерами, постачальниками, виробниками тих чи інших товарів, продукції та спільних програм між банками та девелоперами для придбання житла на первинному ринку. 

За моїм прогнозом, у першому кварталі 2024 року понад 60-70% всіх схвалених банківських кредитів припадатиме саме на спільні програми. Адже завдяки партнерським програмам позичальник отримує більш вигідні умови кредиту: це додаткова гарантія якості придбаного товару, менший розмір кредитної комісії, швидке оформлення позики (у банківському застосунку, відділенні банку чи у компанії-продавця), більш гнучкі умови розтермінування тощо.

Поступовий розвиток економіки стимулюватиме кредитування: комерційні банки формують оптимальні кредитні умови за всіма видами позик, як то, приміром, іпотечні програми для придбання житла на первинному ринку чи кредити на придбання основних засобів ведення бізнесу. 

Саме тому найближчим часом зростання кількості позичальників буде вагомим: з другої половини грудня настане найбільш слушна пора для потенційних клієнтів оформити максимально вигідний для них кредит.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: